Zo word jij de leukste collega van jouw werkplek
In menig vacature wordt gevraagd om ‘een hoge mate van collegialiteit’, en werkgevers zien graag dat je een echte ‘teamplayer’ bent. Maar een goede collega zijn, wat betekent dat in de praktijk? Nationale Vacaturebank geeft je vijf tips om iedereens favoriete collega te worden.
Stap één om een leuke collega te worden: Bedenk wat de ideale werkplek is. Wat we ons daarbij voorstellen, kan natuurlijk per persoon verschillen. Toch zijn er punten waar de meeste werknemers zich in zullen kunnen vinden, zoals een productieve omgeving waarin je initiatief en verantwoordelijkheid kan nemen, maar waar je ook bij wordt gestaan door een inspirerende, kundige leidinggevende. De meeste werknemers zoeken daarnaast een plek met een goede teamsfeer, waar af en toe ruimte is voor grappen en ontspanning.
Het goede nieuws: jouw werkplek kun je voor een groot deel zelf zo leuk maken als jij wil. Op de werksfeer heb je zelf namelijk meer invloed dan je misschien denkt. Met deze tips word jij die collega waar iedereen graag mee samenwerkt:
1. Communiceer
Hét middel om ervoor te zorgen dat jij een goede collega bent, is communicatie. Ga eens bij jezelf na hoe je je gedraagt tegenover collega's, en kijk of het beter kan. Zeg je bijna niets? Laat wat vaker horen waar je mee bezig bent en wat je ideeën zijn. Klaag je veel? Probeer minder te denken aan de problemen, en zoek in plaats daarvan naar oplossingen. En in alle gevallen: leer luisteren naar degenen met wie je samenwerkt.
Zeg je bijna niets? Laat wat vaker horen waar je mee bezig bent en wat je ideeën zijn
2. Creëer sfeer
Niet iedereen is een extraverte gangmaker. Maar ook als je minder op de voorgrond treedt, kun je wel positieve aandacht besteden aan je werkomgeving. Zorgen dat je collega's zich gehoord en gezien voelen, hoeft niet veel moeite te kosten. Bij die collega die gisteren een sportwedstrijd had, kun je even vragen naar de uitslag. Werken jullie aan een deadline, probeer je collega's dan te motiveren met een compliment over de prestaties.
Hoe gelukkig ben jij op je werk? Doe de Happy Check van Nationale Vacaturebank
Daarnaast heeft elk team momenten nodig van ontspanning. Doet jouw team al genoeg gezellige activiteiten? Help de volgende keer mee bij het organiseren ervan. Kan jouw team juist wel wat meer ontspanning gebruiken? Neem dan zelf het initiatief. Kies met een paar andere collega’s iets wat bij jullie als team past: verjaardagen vieren op kantoor, teamuitjes, of ‘gewoon’ een vrijdagmiddagborrel.
3. Denk mee
Een waardevolle collega ben je met een actieve werkhouding. Richt je niet simpelweg op je eigen opdrachten, maar kijk om je heen en denk: ‘Wat moet er dan nu gebeuren willen we als bedrijf optimaal presteren? En hoe kan ik daar mijn bijdrage aan leveren?’ Zo zie je al snel welke collega wat hulp kan gebruiken, of welk onderwerp tijdens de volgende werkbespreking extra aandacht vraagt.
4. Werk samen - niet op eilandjes
In grotere organisaties zie je vaak dat verschillende afdelingen onderling met elkaar concurreren of elkaar zelfs tegenwerken. Zonde, want als mensen langs elkaar heen werken op hun eigen eilandjes, loopt het bedrijf als geheel geheid kansen mis.
Dus: ‘werken ze bij afdeling X heel anders’, en heeft jouw afdeling daar last van? Plan een overleg met iemand van die afdeling X en zoek samen naar oplossingen én naar kansen om samen juist beter te presteren. Houd de band warm door alvast afspraken te maken om bijvoorbeeld maandelijks opnieuw contact te hebben.
Een waardevolle collega ben je met een actieve werkhouding
5. Neem verantwoordelijkheid - ook over datgene wat je graag anders ziet
Natuurlijk doe je het werk samen en hoef je niet overal de verantwoordelijkheid voor op je schouders te nemen. Maar als er iets niet goed gaat, zorg er dan voor dat jij niet degene bent die alleen maar klaagt. Kijk wat jij eraan kunt doen om de situatie te verbeteren of hetzelfde in de toekomst te voorkomen. Dat begint met duidelijk communiceren wat het probleem is, en zeggen wat jij als oplossing ziet.
Bijvoorbeeld: stel dat de werkdruk te hoog is voor jou en je collega's. Heb jij zelf ideeën om efficiënter te werken en de druk te verlichten? Kies een paar collega’s uit om hier samen verder over na te denken. Breng jullie ideeën positief en professioneel over de rest van het team en je leidinggevende.
Soms ben je even niet zo blij met een collega. Zo breng je je kritiek op een positieve, opbouwende manier:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ook voor de grootste twijfelaars is de markt nú rijp om van baan te wisselen: ‘Gewoon doen!’
Jaren blijven plakken bij die ene baas óf de sprong in het diepe wagen? Lang niet iedereen durft het laatste te doen. Maar je zou het wél moeten doen, zegt Utrechter Pieter Vermeer (37). ,,Zeker nu, op deze werknemersmarkt, het merendeel wordt er gelukkiger van.’’Utrecht -
PREMIUM
Steeds meer mensen wisselen van baan: deze grote fout maken veel bedrijven wanneer dat gebeurt
Door de krapte op de arbeidsmarkt durven steeds meer werknemers van baan te veranderen. Maar uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat bijna de helft van de bedrijven niet registreert waaróm personeel ontslag neemt. Een gemiste kans, zegt hoogleraar Jojanneke van der Toorn. Want een goed exitgesprek levert een schat aan bruikbare informatie op.Utrecht -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
Negen tips om goed samen te werken - ook met die ene vervelende collega
Je hebt er vast wel een: een collega waar je niet zoveel mee hebt, of die je misschien zelfs niet aardig vindt. Bij iedere werkbespreking botsen jullie ook nog met elkaar. Hoe werk je dan toch effectief met elkaar samen?
-
PREMIUM2
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
sollicitatietips
Op sollicitatiegesprek? Dit is wat je wel én vooral niet moet doen
Tijdens een sollicitatiegesprek wil je natuurlijk zo goed mogelijk overkomen. Met deze tips van Nationale Vacaturebank weet je wat je wel moet én vooral niet moet doen om indruk te maken op je gesprekspartners. -
PREMIUMSalaris
‘Ik kan wel meer salaris gaan vragen, maar dan komt de rest ook en houdt mijn baas niks over’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Fabian (47) werkt als loodgieter. Hij werkt vooral in de woningbouw en doet alles van riolering tot dak. Denk aan het onderhouden, aanleggen en repareren van sanitaire voorzieningen, waterleidingen, rioleringen en verwarmingsinstallaties.