Zo zorg je dat mensen zich iets herinneren van een overleg
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: wat onthoud je het beste?
,,Zijn jullie al klaar om te bestellen?” Het is al de derde keer dat de serveerster langskomt. Mijn vriend en ik zijn zo druk in gesprek dat we nog steeds niet goed naar de menukaart hebben gekeken. Snel probeer ik te herinneren wat ik heb gelezen. ,,Een broodje belegen kaas”, weet ik er snel uit te persen. Dat staat bovenaan de lijst broodjes. Niet per se mijn favoriet, maar prima.
Voordeligste broodje
Als ik een broodjeszaak had, dan zou ik bovenaan de lijst niet het voordelige broodje kaas hebben gezet, maar een wat duurdere keuze. Iets met carpaccio of geitenkaas. En onderaan de lijst ook. Wanneer we informatie proberen te herinneren, dan herinneren we namelijk niet alles even goed. Alles wat bovenaan of onderaan een lijst staat, wordt vaker herinnerd.
Wat je het eerst hebt gehoord of gelezen, weet je vaak nog goed, omdat je in je hoofd wat ruimte en tijd hebt gehad om te herhalen. Hierdoor zit deze kennis al in je langetermijngeheugen, ook als het nog maar een paar minuten geleden is. Dit wordt het ‘primacy-effect’ genoemd. Volgens het ‘recency-effect’ herinner je ook de laatste informatie, omdat die het verst is en nog in je kortetermijngeheugen rondzingt.
Sluit nu je internet af, dan is er meer kans dat je je deze column morgen nog herinnert
Testen
Dit fenomeen is eenvoudig te testen. Lees iemand een rijtje van twintig woorden voor en vraag diegene meteen daarna zoveel mogelijk van die woorden op te noemen. Grote kans dat ze bovenaan en onderaan in de lijst stonden.
Hoe vaak dit precies voorkomt, is niet bekend, maar er zijn veel situaties te bedenken. Lees je deze column ergens in het midden van de site, dan ben je deze na het laatste artikel waarschijnlijk alweer vergeten. Je herinnert je nog wel wat er in dikke chocoladeletters bovenaan stond en wat je als laatste las.
Ook bij overleggen of trainingen hebben we vaak de neiging te beginnen met wat ditjes en datjes (‘Klaas is op vakantie’) en af te sluiten met wat huishoudelijke mededelingen (‘Zet jullie koffiekopjes alsjeblieft op het aanrecht’). Jammer. Want juist deze momenten zijn ideaal om te herhalen wat echt belangrijk is.
Dus. Sluit nu je internet af, dan is er meer kans dat je je deze column morgen nog herinnert.
Meer weten over onze hersenen op het werk? Chantal van der Leest is ook auteur van het boek Ons feilbare denken op het werk: over denkfouten op de werkvloer (2018).
Tijdens je slaap kan je geheugen manipuleren en zo herinneringen wissen of karate leren. Het klinkt als sciencefiction, maar de wetenschap is dichterbij dan je denkt. Lucia Talamini is neurobioloog aan de Universiteit van Amsterdam en legt in dit college bij de Universiteit van Nederland uit hoe dat werkt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Grote Ontslaggolf waait over uit Amerika, 1 op de 5 werknemers wisselt van baan
In het afgelopen jaar wisselde ongeveer één op de vijf werknemers van baan - zo’n 1,5 miljoen Nederlanders. Volgens het UWV is dat aantal twee keer zoveel als tien jaar geleden. -
Waarom niemand zag dat je chagrijnig was tijdens de online vergadering
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: signalen. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Minder arbeidsongevallen in coronajaren, meeste ongevallen bij transport en logistiek
Het aantal arbeidsongevallen bleef in coronajaren onder het niveau van voor corona. De meeste ongevallen met verzuim vonden plaats in de transport en logistieke sector. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
-
PREMIUM
Collega's staan vaker tegenover elkaar: ‘Ik heb er nachten van wakker gelegen’
Maatschappelijke thema’s leiden steeds meer tot felle discussies in kantines en op de werkvloer. Meer dan de helft van de ondernemers merkt binnen het eigen bedrijf iets van spanningen. Een op de vijf ondernemers heeft met agressie of bedreiging te maken. Ook vakbond CNV ziet de gemoederen oplopen. -
-
-
Waarom je dom of slordig kan lijken door een spelfout
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: spelling. -
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels.