Zzp’er worden? Dit moet je niet vergeten
WerkvragenJe weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: ‘Wat mag ik niet vergeten als ik voor mezelf wil beginnen?’
Delen per e-mail
Freddie Kesteloo is Adviseur Ondernemersondersteuning bij de Kamer van Koophandel. Kesteloo beantwoordt via chat, telefoon en mail vragen van mensen die een eenmanszaak willen beginnen. ,,In maart was het rustig, nu krijgen we weer veel vragen. Bijvoorbeeld over parttime ondernemen. Ik spreek studenten die starten met ‘dropshipping’: online verkopen zonder voorraad. Of 65-plussers die een groot netwerk en veel puf hebben.’’
Petra Jacobi is ondernemerscoach bij Starten Zonder Stress. ,,Veel mensen kiezen voor het ondernemerschap omdat ze vrijheid willen. Vervolgens worden ze alsnog geleefd door hun werk. Ik help ze overzicht creëren en onzekerheden overwinnen. Ondernemer zijn is heel veel beroepen tegelijkertijd: van marketeer tot boekhouder. Je hoeft niet alles zelf te kunnen, leer om hulp te vragen.’’
Wil je zzp’er worden? Deze tips helpen je op weg:
1. Bekijk je startsituatie
Wil je naast een vaste baan beginnen met freelancen in hetzelfde werkveld, wees er dan zeker van dat je je werkgever daarmee niet tegen de haren in strijkt. Kesteloo: ,,Zoek het relatie- en concurrentiebeding in je contract op. Soms mag je van een werkgever niet zomaar voor bepaalde klanten werken.’’
Starten als zzp’er met een WW-uitkering kan ook, vraag dan het UWV naar de voorwaarden. Starten vanuit de bijstand? Informeer bij de gemeente naar gevolgen en mogelijke begeleiding.
2. Zorg voor een vangnet
Jacobi: ,,Als je meteen afhankelijk bent van de inkomsten van je bedrijf, geeft dat vaak stress.’’ Zij ziet onder meer 50-plussers die na een reorganisatie hun droom kunnen najagen en starten met behoud van salaris of WW. ,,Voor anderen kan het prettig zijn om naast het ondernemerschap een alternatieve inkomstenbron te hebben: een deeltijdbaan, uitkering of het salaris van een partner.’’
3. Wees realistisch in je verwachtingen
Jacobi: ,,De startfase van een bedrijf is gemiddeld 3 tot 5 jaar. Zo’n 40 procent van de ondernemers schrijft zich binnen die periode weer uit. Wees daarom realistisch in je plannen en leg een goed fundament onder je bedrijf. Stel jezelf een concreet doel en maak een stappenplan. Denk vooraf na over hoeveel tijd en energie je hebt en wat je wilt bereiken.’’
Een ondernemersplan kan ook inzicht geven, zegt Kesteloo. ,,Bekijk je kosten en zoek uit met welke belastingsoorten je te maken krijgt. Hoeveel heb je nodig om van te leven? Moet je een absurd hoog uurtarief vragen om rond te komen, dan gaat het misschien niet lukken.’’
Moet je een absurd hoog uurtarief vragen om rond te komen, dan gaat het misschien niet lukken
4. Lees de kleine lettertjes
Bekijk de regelgeving voor jouw branche en regel de juiste vergunningen, raadt Kesteloo aan. ,,Als cateraar kun je controles krijgen van de voedsel- en warenautoriteit. En voor thuiskapsters gelden andere regels dan voor een kinderdagverblijf.’’
Denk ook aan de verzekeringen die je als zelfstandige moet regelen. Kesteloo: ,,Er komt binnenkort een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Ook verstandig zijn een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering en een pensioenregeling.’’
5. Vergeet de administratie niet
Bedenk je goed: Bij zzp’en komt een hele (digitale) papierwinkel kijken. Iets vergeten te noteren of door te geven aan de Belastingdienst is geen optie. Kesteloo: ,,De btw-aangifte móet je elk kwartaal invullen, zelfs al had je geen omzet. Vergeet je hem twee keer, dan krijg je een boete.’’
6. Investeer in het vinden van klanten
Jacobi: ,,Veel ondernemers vinden het eng om zichtbaar te zijn, maar willen wél gevonden worden. Zorg dat je onzekerheden geen belemmeringen vormen. Werk aan je zichtbaarheid, bijvoorbeeld door mensen te benaderen of blogartikelen te schrijven.”
Veel werknemers vinden thuiswerken fijn, maar leidinggevenden willen nog weleens anders denken over werken op afstand:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zorg je dat collega’s hun afspraken wél nakomen
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: afspraken nakomen. -
PREMIUM
Ruud opent een ijssalon in coronatijd: ‘Je moet niet bij de pakken neer gaan zitten’
Ruud de Weert blijft de toekomst rooskleurig inzien, ondanks alle coronabeperkingen. De Weert is eigenaar van restaurant Bij de Pastorij in de Raadhuisstraat in Hoogerheide. Zijn restaurant is, net als alle andere horecazaken, door corona al maanden dicht. Toch ziet hij de toekomst nog steeds rooskleurig tegemoet en gaat hij uitbreiden. Met ingang van 1 april van dit jaar, begint hij in een pand naast zijn restaurant een ijssalon. -
PREMIUM
Rico Verhoeven gaat de strijd aan met werkloosheid
Kickbokser Rico Verhoeven krijgt al jaren veel persoonlijke berichten van fans. Op Instagram alleen al heeft hij 1,7 miljoen volgers. De verhalen van mensen die hun baan of onderneming kwijtraakten, inspireerden hem om heelnederlandwerkt.nl op te richten. De site is vanaf vandaag live. -
Werken in dit winterweer: zij gaan de kou in om anderen warm te houden
Dik pak sneeuw? Deze mensen gaan gewoon aan het werk om ervoor te zorgen dat jij het thuis warm hebt. Of überhaupt thuis kan komen zonder ongelukken. -
Werkvragen
Enorme blunder begaan op werk? Zo beperk je de schade
Je weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: ‘Ik heb enorm geblunderd op werk, hoe nu verder?’
-
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
Werkvragen
Zo haal je meer uit de netwerkborrel - ook als je een beetje verlegen bent
Je weg vinden op de arbeidsmarkt kan best lastig zijn. Om je een handje te helpen, beantwoorden experts hier wekelijks een veelgestelde vraag over werk. Vandaag: ‘Hoe overleef ik de netwerkborrel?’