Volledig scherm
Hans Blom van Grandcafé 2Floors, met achter zich het Oranjeplein in De Lier. Daar stond vorig jaar nog een grote feesttent. Nu moet hij het met een veel kleinere variant doen, naast zijn zaak. © Thierry Schut

2Floors krijgt tóch een feesttent in De Lier, maar dan veel kleiner

De grote feesttent van 2Floors op het Oranjeplein in De Lier is van de baan, maar er komt wél een kleinere variant naast de horecagelegenheid voor terug. Daarin is plaats voor zo’n vijfhonderd bezoekers.

Lang niet zo veel als in de grote tent van vorig jaar, waar zo’n tweeduizend feestvierders in passen. Maar beter iets dan niets, stelt eigenaar Hans Blom van 2Floors. De kleinere tent is de uitkomst van een gesprek dat hij met de gemeente heeft gehad over de ‘Bradeliersoap’, waarop de Lierse feestweek na al het gesteggel van de afgelopen maanden is uitgelopen.

,,Ik ben nog steeds erg boos dat het Oranjecomité de feesttent van 2Floors uit het programma heeft geschrapt’’, zegt Blom, die zich als laatste redmiddel wendde tot de gemeente. Die moet de vergunningsaanvraag voor de kleinere tent nu goedkeuren. De vergunning moet overigens wel ingediend worden door het Oranjecomité, dat het aanspreekpunt van de gemeente is als het gaat om de feestweek.

Zolang de volledige vergunning voor de Lierse feestweek niet verleend is, wil het Oranjecomité niet communiceren via de media. Maar voorzitter Piet Voskamp liet desgevraagd wel weten niet te gaan dwarsliggen als het gaat om de kleine feesttent bij 2Floors.

Inkomsten

Een doekje voor het bloeden voor Hans Blom en co, die met het schrappen van de grote feesttent op het Oranjeplein veel inkomsten dreigen mis te lopen. Als alternatief is hij wel in gesprek met de gemeente om volgend jaar zomer op een andere locatie een groot feest te kunnen geven. ,,Maar daar ga ik verder nog niks over zeggen’’, aldus de Lierse ondernemer, die zich enorm gedupeerd voelt nu de kermis het volledige Oranjeplein gaat bevolken en de horeca naar het Rankplein verkast. Hij had daar met de andere ondernemers kunnen gaan samenwerken, maar daar ziet Blom geen brood in.

Wat Blom verder steekt is dat, zo stelt hij, de programmering van de Bradelier intact is gebleven, terwijl het doel van de andere invulling van de feestweek was om de massaliteit, te harde muziek en het overmatige drankgebruik terug te dringen. ,,Wij zijn nu het slachtoffer van ons eigen succes’’, vindt Blom. Het Oranjecomité heeft eerder al gezegd dat de andere opzet van de Lierse feestweek er al jaren aan zat te komen.

Winkeliers in De Lier werken momenteel aan het oprichten van een zogenoemde BIZ, die dan volgend jaar het vergunningstraject van het Oranjecomité zou kunnen overnemen. ,,Net als in Naaldwijk’’, zegt Blom. ,,Daar zijn ze er wél uitgekomen.’’