Volledig scherm
Met het ToBRF-virus besmette tomaten. © Salvatore Walter Davino

Aantal besmettingen met tomatenvirus ToBRFV gestagneerd

Het lijkt erop dat de besmettingen met het Tomato Brown Rugose Fruit-virus (ToBRFV) een halt zijn toegeroepen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben dertien bedrijven in Nederland last van het virus. 

Dat betekent dat er sinds de vorige update van de NVWA op 11 december van vorig jaar geen nieuwe besmettingen en verdenkingen zijn bijgekomen. ,,Die cijfers zijn nog steeds actueel, dus er zijn gelukkig geen nieuwe besmettingen bijgekomen”, laat een woordvoerder van de NVWA weten. 

Dat betekent dat dertien bedrijven in Nederland zijn besmet het virus. Zes daarvan bevinden zich in het Westland, vier zijn er in Hollands Kroon, twee in Brielle en 1 in de gemeente Remmerswaal. Bij acht bedrijven bestaat er een ‘zware verdenking’ van de aanwezigheid van het virus, de helft daarvan is in Westland. 

Angst

Ondanks de stagnering van de besmettingen is de angst bij telers en belangenverenigingen onverminderd groot. Ze hebben onderling afgesproken geen uitspraken te doen over het virus en laten de woordvoering over aan de NVWA en Glastuinbouw Nederland. 

In samenwerking met indebuurt Westland