Jan Buskes bij het Galgepad hoek Galgeweg. Aan het doodlopende (!) weggetje stond vroeger een galg en rad. Het laantje wat naar achteren loopt, langs de heg, heette vroeger de Galgedijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Jan Buskes bij het Galgepad hoek Galgeweg. Aan het doodlopende (!) weggetje stond vroeger een galg en rad. Het laantje wat naar achteren loopt, langs de heg, heette vroeger de Galgedijk. © Thierry Schut

Achter het paard naar de galg gesleept: ‘Gerecht van Naaldwijk mocht mensen veroordelen tot doodstraf’

Ouder westlandDeze keer in de rubriek Ouder Westland: aan het Galgepad en de Galgeweg in Naaldwijk staan tegenwoordig bedrijven en het politiebureau. Maar de naam komt natuurlijk wel ergens vandaan. Vroeger lag een galgenveld op die locatie, mét bijbehorend rad.

 1. 1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
  PREMIUM

  1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee

  Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.

In samenwerking met indebuurt Westland

 1. Dr. Fauci voelt zich 'bevrijd' nu hij met president Biden werkt
  Play

  Dr. Fauci voelt zich 'bevrijd' nu hij met president Biden werkt

 2. Dit was Nederland vandaag: vrijdag 22 januari
  Play

  Dit was Nederland vandaag: vrijdag 22 januari