Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: Aart Maat, voorzitter van de bewonersstichting HinT © Daniella van Bergen

Actie voor ‘nieuwe oude’ dorpspomp in Ter Heijde

Op het Kerkplein in Ter Heijde stond rond 1880 een dorpspomp. Rut Zoutman brengt deze anno 2018 graag terug. Helaas is het origineel bij de nieuwbouw van Ter Heijde (circa 1928) gesloopt. Een replica is daarom het enige alternatief.

Zoutman, een bekende verschijning in het dorp, is in het archief van de gemeente Westland gedoken. Wat hij vond was de originele rekening, daterend uit 1874. De pomp kostte destijds 152 gulden en 30 cent. Waar een replica, ofwel namaak, doorgaans goedkoper is, gaat dat niet op wanneer er bijna 150 jaren zijn verstreken. Een ‘nieuwe oude pomp’ kost zo’n 25.000 euro.

Vervlogen tijden

Zoutman vroeg het bestuur van bewonersstichting HinT om hem te helpen. Voorzitter Aart Maat is enthousiast. ,,Het is een heel mooi initiatief, zeker nu het Kerkplein opnieuw ingedeeld gaat worden na de afronding van De Admiraal. De dorpspomp zou dan weer dezelfde beeldbepalende factor kunnen worden als in vervlogen tijden.”

Om het ‘fikse bedrag’ te kunnen ophoesten, doen zij een beroep op de gemeente. Wethouder Leen Snijders brengt 15 november een werkbezoek aan Ter Heijde, waar hij op de hoogte zal worden gesteld.