Volledig scherm
Troep in recreatiegebied Het Kraaiennest op de grens van Midden-Delfland en De Lier. © AD

‘Afvaldumper’ Kraaiennest laat sporen achter

De kans is groot dat degene die afgelopen vrijdag de troep heeft gedumpt in recreatiegebied Het Kraaiennest op de grens van Midden-Delfland en De Lier in de kraag wordt gevat. Staatsbosbeheer heeft tussen de rommel bonnetjes gevonden waar naam en adresgegevens op staan.

,,Dat kan een mogelijke aanwijzing zijn van wie de dumping zou kunnen zijn”, zegt boswachter Lieke Verhoeven van Staatsbosbeheer, dat Het Kraaiennest in Midden-Delfland beheert. De rommel, voornamelijk karton en papier, is maandagochtend opgeruimd. Medewerkers van handhaving en toezicht van Staatsbosbeheer kregen dit weekend een melding van de berg troep, die vrijdag al zou zijn aangetroffen. 

Als de dader wordt gevonden kan die op een forse prent rekenen. ,,Er staat een flinke boete op dumpingen”, weet Verhoeven. ,,Maar we willen natuurlijk ook de kosten van het opruimen verhalen, want het kost ons weer tijd en geld om iemand in te huren die het voor ons opruimt. Geld dat eigenlijk bestemd is om natuur- en recreatiegebieden te beheren.”

Dagelijkse kost

Verhoeven stelt dat het dumpen van afval zoals in Het Kraaiennest dagelijkse kost is voor Staatsbosbeheer. ,,We krijgen veel meldingen en onze boa's (buitengewone opsporingsambtenaren, red.) doen ook surveillancerondjes. Elke week wordt op een parkeerplaats in het buitengebied wel wat aangetroffen. Dat kan echt van alles zijn: bouwafval, huishoudelijk afval, bankstellen, witgoed, noem maar op.”  

Voor de afhandeling van dit soort zaken staat Staatsbosbeheer volgens Verhoeven in nauw contact met de politie, gemeenten en de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland