Volledig scherm
PREMIUM
Manou, Romy, Dico, Ali en Jurian in het Zandeveltpark in 's-Gravenzande. © Thierry Schut

Ali kent ze állemaal bij naam

In alle kernen van Westland struinen jongerenwerkers van Vitis Welzijn over straat op zoek naar hangjongeren. Het AD wandelde een avondje mee.

Hij mag dan midden in de vastenperiode ramadan zitten, het weerhoudt Ali el Mokaddem (31) er niet van om de straat op te gaan. De jongerenwerker, in dienst van Vitis Welzijn, speurt sinds twee jaar de straten af in 's-Gravenzande en Heenweg, op zoek naar jongeren die er rondhangen. Het doel daarvan is de overlast van jeugd te beteugelen. En dat lukt op de ene plek beter dan op de andere.

Het Zandeveltpark, met voetbalkooi en skatebaan, is een prominente plek waar tientallen jongeren doorgaans samenkomen. Volgens politieke partij Westland Verstandig is het er een soort Sodom en Gomorra, een poel des verderfs. Maar eenmaal op locatie blijkt het de gemoedelijkheid zelve. De jongste jeugd voetbalt, de iets ouderen halen creatieve capriolen uit met hun skateboards en op de grote 'trap' is het nog nagenoeg leeg. Wat opvalt is dat het op wat sigarettenpeuken na keurig is opgeruimd.

,,Ja, we proberen het hier altijd wel een beetje netjes te houden'', zegt Jurian (17), een in het zwart geklede hardcorefreak. Zwart petje op, Nike Air Max aan zijn voeten, pakje shag in zijn zak en halve liter bier in zijn hand. Het is nog vroeg op deze woensdagavond, nog geen half acht, dus al zijn kompanen moeten nog komen.

,,Hoe is het op school, man?'', vraagt Ali. Jurian neemt een slok van zijn bier. ,,Ik ben gestopt, man'', antwoordt de tiener verongelijkt. En dan opgewekt: ,,Maar ik ga wel weer een nieuwe opleiding doen. En morgen heb ik theorie-examen. Kan ik eindelijk op m'n scooter gaan rijden. Ik heb 'm al gekocht, hij moet alleen nog een beetje opgeknapt worden.''

In samenwerking met indebuurt Westland