Volledig scherm
Steeds meer mannen doen aan yoga. Foto ter illustratie. © ANP

Als er bier wordt geschonken is yoga wél een mannending

Even vragen aanYoga is geen 'vrouwendingetje'. Ook mannen hebben baat bij de 'ideale work-out voor lichaam en geest'. Naaldwijker Raymond Vijverberg (50) geeft daarom sinds vrijdag 'yoga for real men'. Inclusief mannenpraat en koude pils.

Volledig scherm
© Raymond Vijverberg

Waarom begin je hieraan?
,,Een leraar, wat ik ben, is ook een beetje een provocateur. Niet om het provoceren zelf, maar om te zorgen dat iemand zich voor yoga openstelt. Dat ligt bij het mannelijke geslacht toch wat lastiger dan bij de vrouwen.”

Waar lopen die mannen tegenaan?

,,Sommige mannen zijn écht stoer. Die gaan gewoon tussen de vrouwen zitten. Er zijn er ook die dat wel willen, maar niet durven. Nog niet. Zij voelen zich veiliger met mannen onder elkaar. Iets wat ik mij heel goed kan voorstellen.”

Hoezo?
,,Mannen onderling zijn veel vrijer. Stel nou dat iemand een scheet laat - iets wat in een ongebruikelijke houding vaker gebeurt. Kerels lachen erom. Er is altijd ruimte voor humor. Wanneer er vrouwen bij zijn, doet iedereen zijn best om te geloven dat niemand het gehoord heeft.”

Zijn de lessen anders?
,,Ja, relaxter. Vergeef me deze generalisatie, maar mannen zijn veel minder emotioneel dan vrouwen. Vaak zijn ze al ontspannen, zo van 'kom maar op'. Daar staat tegenover dat ze minder snel bereid zijn om hun masker af te zetten. Voor yoga zijn ze tamelijk nuchter.''

Is het biertje bedoeld om daar iets aan te doen?
,,Alcohol is niet echt des yogi's, besef ik nu. Yogi's drinken natuurlijk helemaal niet. In die zin ben ik een beetje een vlegel. Ik maak graag een uitzondering op de regel. Overigens willen sommige mannen niet eens een pilsje. 'Geef mij maar een kopje thee', zeggen ze dan.''

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland