Volledig scherm
© ANP

App volgt kwetsbare ouderen via sensoren

Via een app in de gaten houden of het nog wel goed gaat met pa of ma. Het klinkt onpersoonlijk, maar het lijkt wel de technologie van de toekomst.

Volledig scherm
© RV

Dat geldt in ieder geval bij Zorginstelling Careyn. In samenwerking met de gemeente en het Rotterdamse bedrijf Sensara worden als proef sensoren geplaatst in de woning van ouderen die zo op afstand in de gaten kunnen worden gehouden. Een mooi staaltje techniek, maar vormt de mantelzorg op afstand een vloek of een zegen?

De proef, waarbij sensoren worden geplaatst die verschillende activiteiten detecteren, gaat in september van start bij Careyn. ,,We hebben inmiddels al wel de eerste installaties geplaatst bij een aantal cliënten die zijn geselecteerd", zegt Paul Ruijgt van Sensara. De sensoren versturen signalen naar de app. Zo wordt er gedetecteerd of er beweging is in de woning, of mensen naar buiten zijn geweest en zelfs of er eten is gekookt. Mantelzorgers, vaak druk bezet, worden door deze informatie ontlast en kunnen via de app zien hoe het met hun dierbare gaat. Mensen moeten wel nadrukkelijk toestemming geven voor het plaatsen van de sensoren en kunnen zelf aangeven welke activiteiten zij gedetecteerd willen zien.

Quote

Je kunt je afvragen of de mantelzor­ger wel wordt ontlast. Het kan ook meer onrust veroorza­ken als constant je telefoon kan gaan.

Ab Ruigrok

Oplossing
De casemanagers dementie van Careyn hebben inmiddels een workshop gevolgd waarin zij kennis hebben opgedaan van het systeem en de bijbehorende apps. Ook de WMO-consulenten van de gemeente volgen een workshop met als doel aan zowel burgers die nog géén thuiszorg ontvangen als hen die wél thuiszorg ontvangen een oplossing te bieden die hen kan ondersteunen in het veilig langer thuis wonen.

Ab Ruigrok, voorzitter van de seniorenbond KBO Westland, is niet direct laaiend enthousiast over de ontwikkeling. ,,Je kunt je afvragen of de mantelzorger wel wordt ontlast. Het kan ook meer onrust veroorzaken als constant je telefoon kan gaan. Je voelt je net iemand van een storingsdienst."

Vereenzaming
Ruigrok is beducht op vereenzaming. ,,Het sluipt er in om niet meer fysiek langs te gaan als je ziet dat het goed gaat op afstand. Vanuit de menselijke benadering moet je dat denk ik niet willen."

Liesbeth Hoogendijk, directeur van mantelzorgvereniging Mezzo, is positiever gestemd. ,,Dit zijn middelen die langer thuis wonen mogelijk maken. Maar belangrijk is dat ouderen en mantelzorgers eerst aangeven of dit bij hun situatie past. Alles moet in balans zijn, dat vind ik belangrijker dan de app en zijn mogelijkheden zelf."

In samenwerking met indebuurt Westland