Volledig scherm
Het Westlandse kassengebied © Thierry Schut

Arbeidsmigranten mogen straks toch weer bij tuinders wonen

Het kleinschalig huisvesten van arbeidsmigranten bij tuinders wordt een steeds reëler optie. Op aandringen van de oppositiepartijen Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland voegt het gemeentebestuur dit toe aan het rijtje van mogelijkheden.

Wethouder Pieter Varekamp (VVD) belooft in maart met een voorstel te komen voor ‘nieuw beleid’ voor het huisvesten van arbeidsmigranten in Westland. Het zogenoemde ontwikkelkader, de regels die de gemeenteraad een tijdje geleden heeft vastgesteld, gaat op de schop. In de nieuwe regels komt huisvesten bij tuinders waarschijnlijk terug als optie.

,,Het wordt een meervoudig aantal oplossingen en daar kan dit er een van zijn’’, zo heeft Varekamp gezegd tegen de gemeenteraad. Huisvesting van arbeidsmigranten wordt een klus voor de nieuwe wethouder Albert Abee (CDA), die de portefeuille van de opgestapte wethouder Karin Zwinkels overneemt.

Verboden

Arbeidsmigranten bij tuinders laten wonen is in 2012 verboden. Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland hadden graag gezien dat dit verbod per direct wordt ingetrokken en hebben daarvoor onlangs een initiatiefvoorstel ingediend. De overige raadsfracties willen er echter nog niet in meegaan, omdat ze eerst willen wachten op het complete voorstel van de wethouder.

Quote

Wij zijn geen voorstan­der van huisvesten op eigen terrein, maar we zijn wél voorstan­der van het denken in oplossin­gen

Jenny Vermeer, Fractievoorzitter CDA

Dat geldt ook voor coalitiepartij LPF Westland, die al sinds 2008 pleit voor huisvesting bij bedrijven. ,,Dit moeten we integraal aanpakken in een ontwikkelkader 2.0’’, stelt raadslid John Witkamp. ,,De huisvesting die in het initiatiefvoorstel wordt bedoeld, moeten we hierin meenemen.”

Zelfs het CDA is er niet meer pertinent op tegen. Fractievoorzitter Jenny Vermeer: ,,Wij zijn geen voorstander van huisvesten op eigen terrein, maar we zijn wél voorstander van het denken in oplossingen. Dus wellicht wordt dit een van de oplossingen. Maar het gaat ons nu te ver om dit eruit te lichten als oplossing, dus vragen we de initiatiefnemers om dit aan te houden.”

En dat gebeurt nu ook. In de raadsvergadering van maart wordt de huisvesting van arbeidsmigranten besproken als de wethouder zijn voorstel heeft gepresenteerd. 

  1. Agenten krijgen lesje inbreken: ‘Wat inbrekers kunnen, kunnen wij nu ook’
    Play

    Agenten krijgen lesje inbreken: ‘Wat inbrekers kunnen, kunnen wij nu ook’

    Deuren forceren gaat nu nog met een politiesleutel, beter bekend als de ‘boem’. Met veel geweld wordt de deur kapot geramd om zo snel mogelijk binnen te komen bij een noodsituatie. Het gedwongen kapot moeten maken van deuren kost onder meer woningcorporatie Staedion veel geld. ,,Een deur vervangen kost ongeveer 1500 euro.’’ Om de kosten terug te dringen heeft de politie vandaag oefendeuren gekregen. Hierop oefenen ze inbraaktechnieken om de deuren zo min mogelijk te beschadigen, maar toch snel binnen te kunnen komen.

In samenwerking met indebuurt Westland