Volledig scherm
PREMIUM
Arie van Dam (blauw shirt) heeft een nier afgestaan aan zijn zwager Hans Wittenberg. © Thierry Schut

Arie van Dam gaat - letterlijk - in hart en nieren voor zijn zwager

Tot drie keer toe haakten potentiële nierdonors van Hans Wittenberg noodgedwongen af. Uiteindelijk kreeg hij er een van zijn zwager Arie. 

Hans Wittenberg (64) is in goede conditie. De Naaldwijker heeft twee weken geleden met succes een niertransplantatie ondergaan. Met een vlugge pas loopt hij naar de eettafel, waar zijn zwager Arie van Dam (53) zit. Een man die in hart en nieren voor hem is gegaan. Letterlijk.

,,Deze man stond zijn nier aan mij af. Zo dapper”, zegt Wittenberg, terwijl hij een vriendelijke blik diens kant op werpt. ,,Arie verdient een standbeeld op het Wilhelminaplein. En niet zomaar een, maar eentje van goud.”

De nieren van Wittenberg werkten nog maar voor zes procent. Het had niet langer moeten duren, zegt hij zelf. En juist daarin zit hem de crux. De 64-jarige man was al zeven jaar bezig met het krijgen van een nieuwe nier. Drie keer vond hij een potentiële donor. Maar stuk voor stuk haakten zij om medische redenen noodgedwongen af. ,,De eerste, mijn vrouw Ellen, werd zelf ziek: borstkanker. Dan heb je al je organen heel hard nodig. De tweede, haar vriendin, kwam net niet door de donorkeuring heen. En weer een andere vriendin van mijn vrouw kreeg één dag voor de donorkeuring een hersenbloeding.”

Quote

Dialyseren is overleven, in plaats van leven

Hans Wittenberg

In samenwerking met indebuurt Westland