Volledig scherm
© NICO SCHOUTEN

Barendse wordt op verzoek vervolgd voor vijf wietplanten

René Barendse wordt op eigen verzoek vervolgd voor de teelt van vijf wietplanten.  Dat besloot het gerechtshof vandaag.

Bij Barendse werden afgelopen zomer vijf wietplanten uit zijn tuin in Naaldwijk weggehaald door de politie. Planten die hij gebruikt om wietolie van te maken, waarmee hij zijn zenuwpijnen kan bestrijden. 

Doorgaans wordt in een dergelijke zaak niet tot vervolging overgegaan, omdat het slechts over vijf planten gaat. Die planten worden vernietigd, maar de zaak is niet zwaar genoeg om daadwerkelijk aan de rechtbank voor te leggen, zo vindt het Openbaar Ministerie.

Barendse wil echter wél vervolgd worden, zodat hij in de toekomst weet waar hij aan toe is. De wietolie die hij zelf maakt, werkt beter volgens hem en is bovendien een stuk goedkoper dan de olie die hij anders bij de apotheek zou moeten halen. 

Tweeënhalve week geleden eiste hij in een zogeheten artikel 12-procedure bij het gerechtshof vervolging. Die staat dit verzoek toe en zegt dat het Openbaar Ministerie de zaak aan de rechter voor moet leggen. Het hof stelt, in tegenstelling  tot het OM eerder, dat Barendse wel degelijk een belanghebbende is en laat ook meewegen dat de discussie omtrent het softdrugsbeleid erg actueel is.