Beelden opgedoken van boze klant bij ‘moorkoppenbakker’: ‘Intimideren kan echt niet’

VideoOp Twitter is een filmpje opgedoken van een boze klant die een moorkop eist bij banketbakkerij My Cakes in Monster. Bakker Jurgen Verwoerd (47) deed de moorkop in de ban, vanwege het vermeende racistische karakter. Na bedreigingen moest hij zijn zaak noodgedwongen sluiten

Op de video hoor je een man om een moorkop vragen, terwijl hij in de zaak filmt. ,,Nee, een moorkop”, zegt de man die de video met zijn telefoon opneemt. ,,Moorkoppen hebben we niet, alleen roomkoppen”, reageert de vrouwelijke medewerker van My Cakes.

Eigenaar Verwoerd besloot de moorkop tot roomkop om te dopen, omdat hij die naam ‘niet meer van deze tijd’ en ‘racistisch’ vindt. ,,Vroeger stond de naam ‘moor’ voor volken uit Noord-Afrika, tegenwoordig wordt ermee naar negers verwezen en dat hoort niet meer bij deze tijd. Ik wil geen ‘negerkop’ verkopen.”

Tekst gaat verder onder de video

Ferme taal

De bezoeker, die volgens eigenaar Jurgen Verwoerd gisteren ‘met ferme taal’ een moorkop eiste, reageert op dringende toon. ,,Oké, nou ik wil toch een moorkop. Die heb je niet? Oké, duidelijk.”

De medewerkster van de veganistische banketbakkerij blijft volhouden dat er bij My Cakes alleen roomkoppen worden verkocht. Op de vraag of dat ‘wat nieuws’ is, reageert ze: ,,Nee hoor, die bestaan bij ons al een weekje.”

,,Een week? Ik snap het niet. Dit is toch gewoon een moorkop? En dat is toch een Bossche Bol”, zegt hij terwijl hij op ander chocoladegebak wijst. ,,Nou, dan haal ik het wel ergens anders.” En daarna op onvriendelijke toon, terwijl hij de zaak verlaat: ,,Zei u wat?”

Volgens de bakker ervoeren zijn medewerkers dit incident als intimiderend. ,,Ik heb twee dames in de zaak staan en zij waren flink geschrokken. Ik kan er nog mee leven dat mensen op social media kritiek uiten, maar intimideren kan echt niet.‘’ De veganistische bakker heeft vandaag wederom zijn deuren gesloten. 

Volledig scherm
De moorkoppen worden in het filmpje duidelijk aangewezen © Videostill

In samenwerking met indebuurt Westland