Volledig scherm
Jurgen Verwoerd © Thierry Schut

Beveiliging voor veganistische bakker na moorkoppengate

VIDEOTegenover de veganistische bakwinkel My Cakes in de Zeestraat in Monster staat sinds dit weekend een mobiele beveiligingscamera. Volgens eigenaar Jurgen Verwoerd komt dat niet door nieuwe bedreigingen. ,,Dit is denk ik gedaan uit voorzorg.”

Verwoerd is inmiddels in rustiger vaarwater gekomen. Vorige week sloot hij zijn winkel nadat hij had aangekondigd zijn moorkoppen een andere naam te geven: roomkoppen. Hij vindt de naam ‘moorkop’ racistisch, het past niet bij zijn levenswijze, zo zei hij eerder tegen deze krant. ,,Veganisme staat voor zorg voor dieren, de planeet én voor mensgelijkheid. Vroeger stond de naam ‘moor’ voor volken uit Noord-Afrika, tegenwoordig wordt ermee naar negers verwezen en dat hoort niet meer bij deze tijd. Ik wil geen ‘negerkop’ verkopen.” 

Dreigend

Toen een klant donderdag de winkel binnenkwam en herhaaldelijk bleef vragen om moorkoppen, vond hij de situatie te dreigend en sloot hij de zaak. Vrijdag moest hij ook even sluiten.

Quote

Wij gaan nog nadenken wat we met de naam doen. Ik ben nu lekker aan het uitrusten

Jurgen Verwoerd

,,Afgelopen weekend konden we wel open, veel mensen hebben ons een hart onder de riem gestoken. Dat is wel fijn”, laat Verwoerd weten. 

Aangifte

Dat er nu een camera voor zijn deur staat, is niet met hem overlegd. ,,Wij hebben daar geen inspraak in gehad. We hebben wel aangifte gedaan van bedreiging. Dit is denk ik gedaan uit voorzorg.”

De naam van zijn veganistische gebak, de roomkop, moet hij misschien weer aanpassen. De NVWA liet vorige week weten dat Europese regelgeving voorschrijft dat je baksels die géén zuivel bevatten geen naam met ‘room’ mag geven. ,,Daar heeft de NVWA nog geen actie op ondernomen”, zegt Verwoerd. ,,Wij gaan nog nadenken wat we met de naam doen. Ik ben nu lekker aan het uitrusten.”

In samenwerking met indebuurt Westland