Volledig scherm
PREMIUM
Er worden schermen geplaatst op de NAM-locatie. Ze staan ook dichtbij de huizen. © Thierry Schut

Bewoners Monster nuchter: 'Lek moet dicht, dat begrijpen we'

De NAM dicht binnenkort de lekkende gasput in Monster. Omwonenden zijn op hun hoede, maar ook nuchter. ,,Het moet gebeuren, we zien wel hoeveel herrie het wordt.''

Quote

Het is gewoon een fabriek die hier wordt neergezet

Nico van der Meer

De meeste bewoners van de Aalscholver en de Rijnweg in Monster zijn inmiddels wel wat gewend, maar dat er nu een groene geluidswal van zes meter hoog pal voor hun huis staat, is toch wel even slikken. Waar ze eerst konden genieten van een weids uitzicht op de Slaperdijk, de duinen en voorbijkomende fietsers, staat er nu een ijzeren muur. ,,En daar komt nog een boortoren van 35 meter hoog bij'', zegt Nico van der Meer, wonend aan de Aalscholver. ,,Het is gewoon een fabriek die hier wordt neergezet."

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is deze week begonnen met het opbouwen van de geluidsmuur, omdat ze eind september de oude gasput gaat dichten. Er werd tot de jaren 90 gas gewonnen en daarna is-ie niet goed afgesloten. Dagelijks ontsnapt er vier liter gas. Dat is niet veel, maar toch heeft de NAM besloten de put te dichten. Een dure klus, die ongeveer drie maanden in beslag neemt.

,,De NAM denkt duizend booruren nodig te hebben", weet Bob Tetro. Hij kijkt vanuit zijn woning aan de Rijnweg uit op de plek waar gas werd gewonnen. De bewoners hebben bij de NAM gehamerd op nauwe betrokkenheid en veel overleg. Bewonersvereniging 'de Verbaalscholver' is sowieso erg actief als het gaat om de plannen voor het stuk grond voor hun voordeur.

,,We zijn hier als bewoners al sinds 2008 mee bezig. Zo was er in het bestemmingsplan voor deze locatie ooit ruimte voor een hotel en een winkelparadijs. Dat kon natuurlijk niet waar zijn. Toenmalig wethouder Bram Meijer gaf ons gelijk, maar de relatie met de gemeente werd er niet beter op toen wethouder Arne Weverling het stokje van hem overnam."