Volledig scherm
De Hollewatering in Kwintsheul. © Foto: Thierry Schut

Bewoners protesteren tegen bouwplan langs Hollewatering

Bewoners langs de Hollewatering in Kwintsheul voelen zich behoorlijk overvallen door het plan van de gemeente Westland om nog eens 41 woningen in beoogd groen te bouwen in plangebied De Gouw.

Veertig bewoners stapten gisteren naar de Raad van State in een poging de woningbouw tegen te houden. ,,Wij hebben destijds flink wat geld betaald voor onze woningen met de belofte dat er een brede ecologische verbindingszone zou komen. Er zouden hoogstens aan de noordkant over de Gantelbrug nog tien woningen bij komen en zeker geen veertig. En er zullen later nog veel meer woningen worden gebouwd", aldus woordvoerder Loek Jansen tijdens de rechtszaak in Den Haag.

Volgens de woordvoerster van de gemeente zijn er nooit toezeggingen gedaan over veel meer groen en minder woningen. Wel zijn er ooit afspraken tussen de gemeente en de provincie gemaakt om de groenblauwe slinger door het gebied te laten lopen. En in het tussen de kassen ingeklemde pijpenlaatje langs de Hollewatering slingert de versmalde ecologische verbindingszone om de woningen heen. ,,Dat zie je ook niet vaak'', zei rechter en staatsraad Herman Bolt.

Behalve een gebrek aan groen en 'ademruimte' vrezen de tegenstanders enorme verkeersproblemen. Want ook al liggen de nieuwe woningen vlak bij de N464, ze worden toch ontsloten op de drukke Kerkstraat in Kwintsheul. ,,De bewoners staan 's ochtends nu al vaak een kwartier in de file, dat wordt straks alleen maar erger", stelt Jansen. Volgens de gemeentewoordvoerster blijkt uit verkeersonderzoek dat de wachttijd op de kruising slechts twaalf seconden is. Daarop barstten de omwonenden in lachen uit. ,,Dat verkeersonderzoek was van 2014, toen woonde daar nog niemand."

De Raad van State komt binnen enkele weken tot een uitspraak.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland