Volledig scherm
Bianca Tiegelaar stortte zich drie jaar geleden in de wereld van het zwerfafval. ,,Het gaat om bewustwording." © Thierry Schut

Bianca Tiegelaar hoopt op 1.000 euro om zwarte plastic bolletjes te lijf te gaan

Glazen PluimSinds Bianca Tiegelaar op het strand van Ter Heijde ontdekte dat het vol ligt met zwarte, plastic bolletjes, nurdles genaamd, doet ze er alles aan om deze 'milieuramp' te herstellen. Zij hoopt op een Glazen Pluim van 1000 euro.

20.000 euro

Fonds 1818 en AD werken samen om geld uit te delen aan laagdrempelige projecten. Er is 20.000 euro beschikbaar voor kleine, maatschappelijke initiatieven.

Bianca schrok zich twee maanden geleden rot. Overal waar ze keek zag ze zwarte, plastic bolletjes op het zand. Ze herkende ze meteen: nurdles. ,,Deze bolletjes worden vermoedelijk aan het rioolwater toegevoegd om het eerder schoon te krijgen. Ze zijn heel schadelijk voor het milieu.”

Maar weinig mensen hebben weet van nurdles. Bianca tot voor kort ook niet. Sinds drie jaar begeeft ze zich in de wereld van het zwerfafval. Ze raapt voor een schonere leefomgeving. Die wereld van het zwerfafval is klein, de lijntjes onderling zijn kort. ,,Ik hoorde van iemand dat de nurdles bij Neeltje Jans in Zeeland lagen. Ik ben op 17 maart gaan helpen om de nurdles van het strand te zeven. Vanaf dat moment was ik alert op deze milieuvervuiling."

Bianca is toen ook de Westlandse kust gaan controleren. ,,Op 20 maart vonden we de korrels bij Ter Heijde. Ik was er zó van geschrokken, dat ik meteen Rijkswaterstaat en Jan Andries van Franeker, onderzoeker bij Wageningen Marine Research, op de hoogte heb gebracht." Er werd actie vanuit Rijkswaterstaat ondernomen, maar niet de gewenste actie. ,,De volgende dag was alles omgewoeld. Ik was woedend. De kruimels zijn gewoon 'onder het tapijt' geveegd. Terwijl mensen juist bewust moeten worden van deze milieuvervuiling. Het was het moment dat ik de media heb ingelicht."

Belletje

De milieuactiviste benadrukt dat ze normaal gesproken niet zo snel de media zou inschakelen, maar omdat niemand wat deed, moest ze wat, vertelt ze. Ook besloot ze zelf de nurdles te gaan ruimen. Samen met twintig vrijwilligers én een klein geldpotje van de gemeente. ,,Op de dag van de opruimactie op 6 april, belde wethouder Karin Zwinkels mij om me te bedanken voor mijn inzet. Dat stelde ik zeer op prijs."

Ondertussen staat Bianca in nauw contact met Van Franeker, die onderzoek doet naar plastic afval in zee. ,,De nurdles zijn schadelijk voor het milieu en blijven in zee drijven. Dieren kunnen ze aanzien voor voedsel." Omdat de Noordse Stormvogel de enige vogel is die niet braakt, worden juist deze vogels voor het onderzoek van Van Franeker ingezet. ,,Het plastic blijft in hun maag zitten."

Vanuit 'BieKlien' is Bianca nu fulltime bezig met het strand nurdle- en de straat afvalvrij te maken. ,,Mijn stichting is mijn hart, maar waar ik van leef is door onder meer op scholen te knutselen met zwerfafval. Daarvoor ben ik te boeken. Al kan ik er eigenlijk niet van leven. Er zit veel vrijwilligerswerk in mijn stichting."

Maar Bianca wil niet anders. Op 8-jarige leeftijd schreef ze al eens een artikel over zwerfafval in de schoolkrant. ,,Het is het enige dat van mij bewaard is gebleven. Wat je vroeger belangrijk vond, vind je nu ook belangrijk. Je wordt er heel gelukkig van als je daar achter komt."

Mankracht

Van de 1000 euro die Bianca mogelijk bij de Glazen Pluim wint, wil ze speciale zeven voor de nurdles aanschaffen. Al heeft ze ook veel mankracht nodig, maar: ,,Dat is nog wel een probleem. Ik kan niet meer geld vragen, want ik weet niet hoe ik dat moet declareren." En daarbij: ,,De zeven zijn de belangrijkste investering omdat we ze ook landelijk kunnen gaan inzetten. Ik hoop dat de nurdles hier binnen een halfjaar tot een jaar van het strand zijn. Daarna kunnen we bijvoorbeeld naar Texel."

De milieuactiviste heeft ambitieuze plannen. En ondanks dat Bianca soms het gevoel heeft tegengewerkt te worden, haalt ze enorm veel positiviteit uit het zeven van de nurdles. ,,Ik denk niet dat het probleem uiteindelijk echt op te lossen is, maar het gaat hier ook om een stukje bewustwording. Ik heb zoveel mooie gesprekken!"

Schoonmakers

Eind maart liet de gemeente Westland weten geen grote groep schoonmakers in te zetten om de nurdles van het strand te verwijderen. Het zou gaan om plastic granulaat en de bolletjes zijn op het hele Noordzeestrand te vinden. Eerder zei een woordvoerder van de gemeente al iedere dag schoon te maken en op die manier ook het granulaat op te ruimen. De gemeente lichtte Rijkswaterstaat Zee en Delta in over de korrels. Een woordvoerster van Rijkswaterstaat liet later weten in gesprek te zijn met gemeenten over de verwerking van de plastic bolletjes. ,,Dit soort vervuiling is primair geen zaak voor Rijkswaterstaat, maar we denken er wel over mee”, zei ze toen.

De korrels zouden tijdens een zware storm van het containerschip MSC Zoe in de Waddenzee zijn gestort. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat ontkrachtte dat. ,,Gezien de stroming op zee in combinatie met de windrichting is dit niet mogelijk.”

De Glazen Pluim is een initiatief van Fonds 1818 en AD Haagsche Courant. Het bestaat uit meerdere geldprijzen van 500, 1000, 2500 of 5000 euro voor plannen die, binnen het thema ‘De Buurt in Beweging’, het algemeen maatschappelijk nut in Westland dienen. Inwoners van Westland, stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk kunnen een plan indienen.

Actievoorwaarden:

- Het plan past bij het thema van de Glazen Pluim

- Het plan is bestemd voor de inwoners van Westland

- Het plan is niet bedoeld om winst te maken

- De Glazen Pluim wordt niet besteed aan personeelskosten van de aanvragers of personen die in dienst zijn van de aanvragende organisatie

- Vóór het voorjaar van 2020 moet met de uitvoering van het plan worden begonnen

Aanmeldingsformulieren en alle voorwaarden vindt u op de website. 

Volledig scherm
© FONDS1901

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland