Volledig scherm
Bouke Arends © Thierry Schut

Bouke Arends: ‘Ondermijning groter dan we kunnen vermoeden’

Ondermijning, de vermenging van de boven- en onderwereld, is in Westland waarschijnlijk veel groter dan we ook maar kunnen vermoeden. 

Dat stelde burgemeester Bouke Arends donderdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie bestuur, waarin gesproken werd over het Westlandse veiligheidsbeleid. ,,Het is een veelkoppig monster in onze maatschappij”, zei Arends. ,,En wij kunnen ons hier geen beeld vormen van wat de problematiek van ondermijning is.”

Want, zo stelde de burgemeester, ondermijning is een breed begrip. Dat kan gaan om wietteelt, drugshandel, uitbuiting en mensenhandel. Vorige week werd nog 400 kilo van de harddrug crystal meth aangetroffen in een bedrijfsruimte in Wateringen. 

Inhaalslag

,,Ondermijning is in Westland niet minder dan in de rest van Nederland en het zou me niet verbazen als dit in Westland groter is dan wij vermoeden”, sprak Arends. ,,Ik zeg het misschien wat cryptisch, maar ik kan niet alles delen. Ondermijning is een groot probleem in onze samenleving en als we dat niet gezamenlijk aanpakken, levert dat een groter probleem op dan menig ander vraagstuk dat de gemoederen bezighoudt.”

Westland gaat in elk geval een bedrag van 520.000 euro vrijmaken om ondermijning aan te pakken en daar komt nog meer geld bij. ,,Daarmee gaan we ondermijning in Westland niet oplossen, maar wel bewustwording kweken binnen onze organisatie en informatie koppelen”, stelt de burgemeester. ,,Dit probleem is jarenlang veronachtzaamd in gemeenteland, ook in Westland. Daarom moeten we een inhaalslag maken, want anders moeten we accepteren dat crimineel tuig het gaat winnen in dit land en daar pas ik voor. Dat ligt niet in mijn aard.”  

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland