Volledig scherm
Hulpdiensten werden rond het middaguur naar de Burgemeester Crezeelaan geroepen . © District8

Brandweer vermoedt hysterie bij Rijk Zwaan

Vier medewerkers van Rijk Zwaan zijn vrijdagmiddag onwel geworden in een pand van de zaadveredelaar aan de Burgemeester Crezeelaan in De Lier.

De hulpdiensten werden rond 12.45 uur ingeroepen. De ambulancemedewerkers hebben de medewerkers onderzocht. De brandweer heeft onderzoek gedaan, maar heeft niet kunnen ontdekken welke stof is vrijgekomen. ,,Een medewerker in het laboratorium heeft met een stof gewerkt”, vertelt een brandweerwoordvoerder van Veiligheidsregio Haaglanden. ,,Dat wordt bij het bedrijf altijd veilig gedaan, maar nu heeft deze persoon waarschijnlijk toch iets binnen gekregen. Hij werd beverig en voelde zich niet lekker.” Daarop rukte de brandweer uit. ,,De brandweerlieden konden geen gelekte stoffen vinden”, aldus de woordvoerder. ,,Ook uit metingen kwam niets. Rijk Zwaan werkt ook niet met hele giftige stoffen.”

Koolstofmonoxide

Welke stof is vrijgekomen, is niet bekend. In de eerste melding werd koolmonoxide als mogelijke oorzaak van de onwelwording genoemd. Daarvan is geen sprake.

Naast de medewerker die als eerste ziek werd, meldden nog drie collega’s zich met klachten. ,,Zij zijn ook onderzocht door ambulancebroeders, maar na verloop van tijd hadden ze geen klachten meer”, aldus de brandweerwoordvoerder. Het zou kunnen dat het bij hen gaat om massahysterie. Ze zien een collega die ziek is geworden en voelen zich plots ook onwel worden. Dat hebben we vaker gezien in Westland en regio Haaglanden.”

Een woordvoerder van Rijk Zwaan bevestigt dat de medewerkers niets mankeren. ,,Geen van de medewerkers is vervoerd naar het ziekenhuis”, aldus de woordvoerder. ,,Uiteindelijk zijn de betrokken collega’s met eigen vervoer naar huis gegaan.”

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland