Volledig scherm
Burgemeester Bouke Arends krijgt het certificaat van taalmaatje uitgereikt © Bibliotheek Westland

Burgemeester Arends opgeleid als taalmaatje: ‘Zo kun je meedoen in de maatschappij’

Burgemeester Bouke Arends van Westland is één van de Westlanders die zich vanaf maandag taalmaatje mag noemen. De burgervader kreeg daarvoor een certificaat uitgereikt in de bibliotheek van Naaldwijk.

Bibliotheek Westland houdt in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven een training om nieuwe taalmaatjes op te leiden. Tijdens de Week van de Alfabetisering zijn maandag bekende en betrokken Westlanders opgeleid via een speciale training. 

Tijdens een spoedcursus leren ze hoe ze samen met een zogenoemde taalvrager aan de slag gaan en de Nederlandse taal oefenen. ,,Als je nieuw bent in Nederland is het belangrijk om de taal te leren en zo snel mogelijk te integreren”, zegt burgemeester Arends. ,,Zo kun je meedoen in de maatschappij. Dat is niet alleen prettig voor de mensen zelf, maar het maakt de Westlandse samenleving ook sterker. Het is mooi als Westlanders elkaar daarbij helpen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Volledig scherm
De nieuwe taalmaatjes van Westland © Bibliotheek Westland

De bekende en betrokken Westlanders zetten zich in als taalmaatje voor een statushouder. Raadsleden en fractievoorzitters, voorzitters van onderwijsinstellingen en directeuren van bedrijven en cultuurinstellingen zijn nu opgeleid tot taalvrijwilliger. 

In Westland zijn ongeveer 16.000 mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. Een klein gedeelte hiervan is statushouder. Samen met andere organisaties wil Bibliotheek Westland dat de statushouders zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren, om zo volwaardig te kunnen meedoen in de Westlandse samenleving.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Westlandse studente valt in de prijzen met restaurant voor en door Westland

    Westlandse studente valt in de prijzen met restaurant voor en door Westland

    Roos Vollebregt is genomineerd voor de Woonmall Publieksaward met haar ‘interieur van de toekomst’. Voor haar eindexamenproject aan het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam ontwierp de 20-jarige ‘geboren en getogen Westlander’ een Westlands restaurant, waar ook nog eens Westlands gegeten kan worden. ,,Héél Westlands”, lacht zij. ,,Maar zoiets bestaat nog niet. En ja, daar is nood aan. Westland staat bekend om het eten wat daar geproduceerd wordt. Tot mijn verbazing zie je dat nog in geen enkel restaurant terug.”

In samenwerking met indebuurt Westland