Volledig scherm
De feestelijke opening van de Jumbo in Kwintsheul. © Thierry Schut

Buurman krijgt dak pal voor zijn raam

Leo Alleblas uit Kwintsheul komt zelf uit de bouwwereld en kent daardoor het klappen van de zweep wel. Maar hij had nooit verwacht dat pal voor het zijraam van zijn appartement aan het Kwintrum een dakrand van de Jumbo-supermarkt van Koornneef zou komen.

,,Volgens de tekeningen die ik gezien heb zou het dak niet hoger komen dan mijn vensterbank’’, zei Alleblas vandaag bij de Raad van State. Daar stapte hij met een advocaat naar toe tegen de gemeente Westland. Die moet de vergunning handhaven die Koornneef heeft gekregen voor de supermarkt. 

Het is een lastige zaak voor de bewoner van het Kwintrum. Want het lijkt er sterk op dat er gebouwd is conform de vergunning en dat de vergunning klopt met het bestemmingsplan. ,,Wat moet de gemeente handhaven’’, vroeg staatsraad Janny Kranenburg aan de teleurgestelde Alleblas. Hij overweegt een zaak te beginnen bij de burgerlijke rechter maar hij wil eerst een uitspraak van de Raad van State.

Hoger

Alleblas kocht zijn appartement in september 2016. In weerwil van de bouwtekeningen die hij had gezien werd het dak van de Jumbo hoger waardoor het op de helft van het zijraam van zijn appartement is gekomen. In het dak is een uitsparing gemaakt omdat het anders het raam zou raken.

Een en ander blijkt te maken te hebben met het peil van de grond waarop is gebouwd. Het dak voldoet aan de bouwhoogte van 5,5 meter maar het is in werkelijkheid net iets hoger uitgekomen dan op de tekening staat. Volgens de advocate van Koornneef kan Alleblas zijn raam gewoon schoonmaken. Het gaat namelijk naar binnen open, zei ze. Uitspraak van de Raad van State over enkele weken.