Volledig scherm
De gemeentewerf aan de Fultonstraat in 's-Gravenzande. Op de achtergrond buurman BOAL. © Thierry Schut

'Chaos gemeentewerf wordt nog veel groter'

Het is op zaterdag al één grote verkeerschaos bij de gemeentewerf in Naaldwijk en die wordt nog veel groter als de werf in 's-Gravenzande dicht gaat. Daarom moet er heel snel een alternatief komen. En over een paar jaar één grote nieuwe Westlandse gemeentewerf.

Dat zegt fractievoorzitter Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland (GBW), die niets begrijpt van de werkwijze van het gemeentebestuur. ,,Het college had dit heel anders moeten aanvliegen. Niet eerst praten over de verkoop van de werf en dan pas kijken naar een alternatief. Ze bewandelen een totaal verkeerde route.''

Verkopen
Want wat is er aan de hand? De gemeente Westland is voornemens de 's-Gravenzandse gemeentewerf te verkopen aan het naastgelegen BOAL, een bedrijf met 250 werknemers en vier vestigingen in Westland. BOAL wil uitbreiden in 's-Gravenzande. Als dat niet kan, vertrekt het uit Westland. Dat wil het college uiteraard niet en Keizer evenmin. ,,Maar de deal is rond, want BOAL heeft de werknemers al ingelicht'', zegt Keizer.

Het is geen optie om mensen die gebruikmaken van de werf in
's-Gravenzande nu naar Naaldwijk te sturen. ,,Dat kan die werf niet aan'', weet Keizer. ,,En Monster ook niet.''

Meer smaken zijn er niet, dus er moet snel een alternatief komen, vindt Keizer. ,,Als het college zegt dat een alternatief in 's-Gravenzande niet gaat, dan hadden ze daar over na moeten denken. Er moet een nieuwe gemeentewerf komen in Westland met meer capaciteit en ruimere openingstijden. Maar dat duurt nog drie of vier jaar. Dus moet er voor de tussentijd iets anders komen.''

Bedenkingen
Wat nu? Het college breekt zich  het hoofd over hoe het verder moet. Wethouder Peter Ouwendijk meldde de gemeenteraad gisteren dat er onderzoek gaande is waarvan de inhoud op 21 maart besproken wordt. In de volgende raadsvergadering, op 18 april, mag de raad wensen en bedenkingen kenbaar maken, zoals dat heet, en een week later wil het college een definitief besluit nemen.