Chauffeurs geven passagiers dag van hun leven tijdens Ooievaarsrun

VIDEOEven dreigde de 32ste editie van de Ooievaarsrun door Den Haag en Westland wegens problemen op de route niet door te gaan. Dankzij een alternatieve koers werd het spektakel gered.

Voorzitter Ron Harsveld vertelt dat de organisatie dit jaar moeizaam verliep. ,,Problemen met de route maakten het spannender dan anders.'' Hij doelt op werkzaamheden, een nieuwe doodlopende weg en het kruisen van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marechaussee, die oefent voor Prinsjesdag.

Harsveld: ,,Toeterende vrachtwagens en paarden? Dat gaat niet samen! Vanwege de problemen overwogen we het af te blazen.'' Het doet Harsveld denken aan zo'n vijftien jaar geleden, toen op last van de politie een einde dreigde te komen aan het inmiddels veel te grote evenement. Met tranen in de ogen én hulp van de politie konden de bestuursleden de tocht ook toen door laten gaan. Sindsdien zijn er vier startgroepen met tachtig vrachtwagens. ,,Dwars door de randstad: het mag nog steeds!'' aldus Harsveld, die na ruim dertig jaar ook nog steeds kippenvel krijgt bij alleen al de gedachte aan de stoet vrachtwagens.

Dag van hun leven

In totaal reden zo'n 650 chauffeurs met verstandelijk beperkte passagiers door Den Haag en Westland om ze de dag van hun leven te geven. Lang was dat wat Harsveld motiveerde. Tot hij ontdekte dat ook de vrijwilligers, dierbaren van deelnemers én de chauffeurs enorm van deze dag genieten.

Herco Keijzer uit Wateringen is één van die chauffeurs. Ooit was hij sceptisch, nu zou hij teleurgesteld zijn als hij niet mee kon. Sinds zijn eerste deelname is hij om en blokt hij trouw die ene zaterdag in zijn agenda: dan wordt er niet gewerkt. ,,Dan maar wat minder geld.''

Hij stond daarom extra vroeg op om zijn gloednieuwe witte DAF Super Space Cab op te poetsen. ,,Alles voor die ene mooie dag voor de deelnemers.'' Inclusief een extra 'toeter'. Keijzer denkt dat zeker zo'n tachtig procent van de chauffeurs speciaal voor de Ooievaarsrun een extra claxon heeft aangeschaft. Want ook nu weer geldt: hoe harder, hoe beter.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Volledig scherm
Herco Keijzer maakt maar wat graag tijd vrij om vandaag achter het stuur te kruipen. © Frank Jansen