Een voorbeeld van de beschermende kleding die huisartsen moeten dragen.
Volledig scherm
Een voorbeeld van de beschermende kleding die huisartsen moeten dragen. © Rene Manders/DCI Media

Coronapatiënten uit Westland getest in Delft: ‘We moeten zuinig omgaan met de beschermende pakken’

De huisartsen en de huisartsenposten in de regio’s Westland, Delfland, Oostland en Nieuwe Waterweg Noord hebben besloten mensen met gezondheidsklachten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus op een centrale locatie te beoordelen. Delft is de aangewezen plaats.

Van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur wordt mensen met gezondheidsklachten gevraagd telefonisch contact op te nemen met hun huisarts. Als een nadere beoordeling van de klachten gewenst is, geeft de huisarts aan de patiënt door op welke locatie die beoordeling van de klachten zal plaatsvinden. Tijdens avonden, nachten en weekenden zal de medewerker van de huisartsenpost de locatie bepalen en doorgeven.

Mark van Lier, directeur van Huisartsenpost Westland, laat weten dat op maandag en dinsdag de huisartsenpost in Naaldwijk overdag extra open was om patiënten die mogelijk besmet waren met het coronavirus te testen. Sinds woensdag worden alle patiënten uit het Westland doorgestuurd naar het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. 

Legertent

De maatregel is noodzakelijk. ,,Door behandeling op een centrale plek gaan we zo efficiënt mogelijk om met beschermende kleding die huisartsen dragen”, stelt Mariëtte Glim, directeur Huisartsenposten Schievliet. ,,Tevens beperken we hiermee het risico op besmetting van patiënten op de huisartsenpraktijken en huisartsenposten.”

Van Lier zegt dat er nog wordt gezocht naar een betere locatie. ,,We willen het liefst niet ín het ziekenhuis zitten. Omdat dan de kans op besmetting van andere patiënten weer groter wordt. We zoeken naar een locatie vlakbij het Reinier de Graaf. Mogelijk een grote tent van het leger, maar het is wachten op de middelen.”

Niet alle patiënten die vermoeden dat ze corona hebben, hoeven naar de coronapoli toe. Alleen de mensen met onderliggend lijden of die ernstig ziek zijn. Belangrijk blijft dat mensen met klachten eerst hun eigen huisarts bellen of tijdens de avonden, nachten en weekenden de huisartsenpost. ,,Uw huisarts of de medewerker van de huisartsenpost laat u weten wat u moet doen.”

  1. Zangdocent Iris (45) geeft online les: ‘Kreeg van een leerling te horen dat ik het hoogtepunt ben van zijn week’
    PREMIUM
    even bellen met

    Zangdocent Iris (45) geeft online les: ‘Kreeg van een leerling te horen dat ik het hoogtepunt ben van zijn week’

    Al twaalf jaar geeft Iris van der Made vier keer in de week zangles. Bij de Dordtse muziekschool begeleidt ze kinderen tot ouderen in een individuele les. Bij Het Vak in Delft geeft ze groepslessen aan leerlingen in de leeftijd van twintig tot zestig jaar oud. Nu ze door de coronacrisis haar leerlingen niet meer kan zien, geeft ze haar lessen via internet.

In samenwerking met indebuurt Westland