Volledig scherm
© Thierry Schut

Dat Sjaak alvast 40.000 euro heeft laten overmaken is niet meer dan normaal

ColumnEen beetje triest is het wel. Heb je net je hielen gelicht, hebben ze je nota bene onder oorverdovend applaus de hoogst onderscheiding van de gemeente op je revers gespeld, mag je jezelf ereburger noemen en vervolgens gaan ze je met grof geschut te lijf omdat je een onrechtmatige betaling zou hebben gedaan aan een hoogstaand cultureel gezelschap.

De Kwekers in de Kunst liggen niet zo lekker in het Westland. Natuurlijk, in het vorige leven, als Dario Fo, werden leuke dingen gedaan. Uniek zelfs. Nog nergens vertoond: in een jaar tijd elf verschillende opera's in de elf dorpskernen. Op scholen werden leerlingen in contact gebracht met cultuur, allemaal geweldig, maar het mocht niets kosten. De organisatie werd te professioneel vond de politiek, de kosten liepen te hoog op, en dus werd Dario Fo omzichtig de nek omgedraaid en vervolgens als Kwekers in de Kunst in de armen van de Den Haag gedreven. Den Haag heeft De Kwekers inmiddels met open armen ontvangen en geniet van de culturele topprestaties.

Het siert Sjaak van der Tak dat hij De Kwekers op waarde heeft weten te schatten en hen niet de rug heeft toegekeerd. Het siert hem en het college dat ze aan de Kwekers hebben gedacht voor de opening van het World Horticenter, zozeer zelfs dat er een fors bedrag is uitgetrokken om de Kwekers iets moois te laten creëren.

Natuurlijk had de gemeenteraad van Westland zich daarover moeten uitspreken. De door de bevolking gekozen vertegenwoordigers die te pas en te onpas laten blijken dat ze, behalve in verkiezingstijd, eigenlijk niet zoveel met het stemvee te maken hebben, vinden dat ze overal iets van moeten vinden. Dat Sjaak alvast 40.000 euro heeft laten overmaken, al dan niet met goedkeuring van de collegeleden, is niet meer dan normaal. Je moet toch bijna overal waar je een bestelling van een ton plaats een gedeelte vooruitbetalen. Bij normale verstandhoudingen zou niemand een woord vuil hebben gemaakt over de zaak. Vlak voor de verkiezingen wordt het verhaal echter met gejuich ontvangen en wordt de eerste poging gedaan het blazoen van de populaire ex-burgemeester van alle glans te ontdoen. Dat is flink, heel flink.

In samenwerking met indebuurt Westland