Volledig scherm
Het Hoogheemraadschap van Delfland pompt momenteel tussen de 3000 en 4000 liter zoet water per seconde uit het Brielse Meer. © archieffoto

Delfland pompt miljoenen liters water uit Brielse Meer

Om de droogte tegen te gaan is het Hoogheemraadschap van Delfland begonnen aan een waar ‘wateroffensief’. Het waterschap pompt momenteel tussen de 3000 en 4000 liter zoet water per seconde uit het Brielse Meer. 

Er verdampt momenteel meer water dan er valt en dat heeft gevolgen voor de manier waarop Delfland het waterpeil op verschillende plekken in het gebied hoog kan houden. ‘Bij regen pompen we het teveel aan water het gebied uit en nu laten we water binnen', geeft het waterschap aan.

Een goed waterpeil en voldoende zoet water zijn volgens het hoogheemraadschap belangrijk voor de leefbaarheid van het gebied. ‘Voor de waterkwaliteit in sloten en vaarten, als bron van gietwater in de glastuinbouw en op de boerderij, als drinkwater voor vee en als proceswater voor de industrie. En ook voor de droogtegevoelige dijken in ons gebied is het belangrijk dat de waterpeilen op orde blijven’, schrijft Delfland.

Daarom haalt ze nu water uit het Brielse Meer. Om dat te kunnen doen, heeft Delfland een afspraak gemaakt met buurwaterschap Hollandse Delta. Door een 4,2 kilometer lange leiding wordt zoet water van goede kwaliteit via het Oranjekanaal het beheergebied binnen gepompt. Van daaruit stroomt het dan vervolgens naar andere delen van het gebied. Die aanvoer is volgens Delfland meestal voldoende om aan alle zoetwaterwensen te voldoen. Maar tijdens droge zomers, zoals die van vorig jaar, is meer water nodig dan beschikbaar is. Daarom moeten maatregelen worden genomen en wordt het beschikbare zoete water dus op een andere manier verdeeld over het gebied. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland