Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © anp

Dringende oproep van politie Westland: ‘Leg als getuige een verklaring af’

De Westlandse politie doet een dringende oproep aan getuigen: ‘Neem alsjeblieft de tijd om je getuigenverklaring te doen bij de politie’. 

De aanleiding voor deze oproep vormt een aangifte die begin april bij de politie binnenkwam. ‘De aangever meldde dat zijn auto beschadigd was door een andere auto’, legt de politie in een bericht op Facebook uit. De bestuurder van de andere auto liet echter weten dat de aangever zelf de schade veroorzaakte. Met het voorbeeld wil de politie aantonen dat de waarheid moeilijk te achterhalen is, wanneer betrokken partijen elkaar tegenspreken. 

De getuige die er was, zegde het getuigenverhoor plotseling af. ‘Inmiddels zijn we zo’n tien afspraken en acht maanden verder’, aldus de politie, die zonder resultaat veel tijd in de zaak stopte. Het proces-verbaal kan in zo’n geval namelijk niet naar het Openbaar Ministerie gestuurd worden om verder te worden afgehandeld. 

Opdagen

De politie benadrukt dat het genoemde voorbeeld niet de enige zaak is die op deze manier verloopt. ‘Steeds vaker merken wij dat belangrijke getuigenverklaringen niet kunnen worden afgenomen omdat de getuige simpelweg niet komt opdagen’. 

Om hier verandering in te brengen, doet de politie de dringende oproep om de tijd te nemen om een getuigenverklaring af te leggen bij de politie. ‘Ook al denk jij dat het slechts beperkte informatie is’. Een klein detail kan volgens de politie al het verschil maken bij het oplossen van een strafzaak. ‘Hierdoor heeft het slachtoffer, of misschien wel jijzelf, meer kans om via een gewonnen rechtszaak schadevergoeding te krijgen. En kunnen wij doen waar we goed in zijn: boeven vangen’. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland