Volledig scherm
PREMIUM
Alphons de Wit. © Thierry Schut

Echte leraar heeft lef om soms buiten de kaders te marcheren

ColumnDe onderwijswereld staat tijdelijk op zijn kop vanwege frauderende leerkrachten. In Rijswijk zijn zelfs vier leerkrachten ontslagen omdat ze hun leerlingen de gelegenheid gaven het gemaakte herexamen achteraf te corrigeren.

Dat is natuurlijk niet slim. Als je fraudeert, moet je het goed doen. Ik heb als leraar heel wat afgefraudeerd. Het ministerie van Onderwijs gelastte mij in de jaren 70 LTS-leerlingen de Nederlandse taal bij te brengen. Dat was een bijzondere klus want de jongens die voor de LTS kozen, hadden geweldige praktische talenten - wat hun ogen zagen maakten hun handen - maar het was heel moeilijk ze bij te brengen dat je ik word met een d en jij wordt met dt schrijft. Toch verschenen ze elke week vier uur in mijn lokaal om zaken te horen die voor velen van hen van een andere planeet kwamen. Of het uit beleefdheid of toch uit belangstelling voortkwam is me nooit helemaal duidelijk geworden, maar ze gedroegen zich beleefd en veinsden interesse.

Na vier jaar kwam dan het moment dat het examen moest worden afgelegd. Dat bestond uit een aantal schoolonderzoeken die we in eigen beheer ontwikkelden, afnamen en corrigeerden. Veel leerlingen maakten zich daar best druk om. Nog zie ik Peter met de zweetdruppels op zijn besproete neus voor me zitten zuchten, steunen en zwoegen. Peter moest en zou een stap hoger naar de MTS. Hij was een geweldige vakman, alleen taalkundig was hij een hopeloos ontwikkelingsgebied. Als ik zijn werk beoordeelde naar de normen van de ambtenaren achter de eikenhouten bureaus dan had hij het nooit gehaald. Peter kreeg van mij, uit het niets, twee bonuspunten en haalde met de hakken over de sloot zijn diploma. Legde vervolgens op de MTS een prachtig parcours af om daarna jarenlang een mooie functie in het bedrijfsleven te bekleden. In veertien jaar onderwijspraktijk heb ik op die manier tientallen leerlingen een duwtje naar de juiste plek in de samenleving gegeven. Is dat fraude? Natuurlijk niet, het was een manier om jonge mensen op de plaats in de samenleving te krijgen waar ze thuishoorden en waar ze heel gelukkig zijn geworden. Volgens mij ben je een echte leraar als je het lef hebt soms even buiten de kaders te marcheren. Die Rijswijkers verdienen dus geen ontslag, maar een extra periodiek.