Een kijkje onder water door vissen op het droge

VideoMet getekende vissen op het fietspad, gemaakt door een 3Dkunstenaar, wil het hoogheemraadschap mensen informeren over het onderwaterleven.

Quote

Als ik hier in een boerderij zou wonen, zou ik er na twee weken wel klaar mee zijn

Leon Keer
Volledig scherm
© Thierry Schut

Als je vanaf de richting van het Jachthuis het fietspad op gaat, rijd je opeens over een smalle balk. Onder je zwemmen een brasem en een paling. Je moet wel je evenwicht goed houden, anders beland je bij de vissen in het water.

Natuurlijk beland je niet echt in het water. De evenwichtsbalk is een optische illusie, getekend door 3D-kunstenaar Leon Keer. Net als de vissen. Ze zijn met verf in een specifiek perspectief getekend op het asfalt. Met de verschillende tekeningen wil het Hoogheemraadschap van Delfland fietsers, wandelaars en andere bezoekers van Midden-Delfland laten zien wat zich allemaal onder het wateroppervlak afspeelt. Onder het fietspad zijn namelijk een soort tunnels waardoor de vissen van de ene naar de andere watergang kunnen.

Stadscentra
De kunstenaar uit Utrecht is van maandag tot en met vrijdag bezig geweest met vier tekeningen. Ze zijn verspreid te zien over het fietspad. Het is voor het eerst dat hij in zo'n natuurrijke omgeving werkt. "Ik ben vaker op plekken waar veel mensen zijn, dus in stadscentra", zegt Keer. Zo schilderde hij al eens het 'Straatje van Vermeer' op de Markt in Delft.

"Ik ben echt een stadsmens. En ben het liefst in de stad. Dit is dus wel even wennen. Maar het is tegelijkertijd ook heel rustgevend om hier te werken. Het gevoel van haast en drukte kun je meteen achter je laten. Maar niet voor altijd hoor, als ik hier in een boerderij zou wonen, zou ik er na twee weken wel klaar mee zijn."

Quote

Ik gebruik één kijkpunt. Vanaf dat punt trek ik alle verticale lijnen

Leon Keer

Keer werkt zijn ontwerpen eerst uit op A4-formaat en berekent hoe lang de tekeningen moeten zijn. "Ik gebruik één kijkpunt. Vanaf dat punt trek ik alle verticale lijnen." Op de grond heeft hij het begin van een lijn met ducttape vastgezet. Als hij letters gaat maken, gebruikt hij de lijnen als uitgangspunt. Wie vanaf de andere kant van het fietspad komt, zal het gevoel hebben dat hij in een lachspiegel kijkt. Alleen vanaf het kijkpunt komt het 3D-effect goed over.

Nel en Ed Wilkes uit Maassluis komen aangelopen. Ze zijn speciaal voor de tekening naar Maasland toegekomen. "Ik had geen idee van de vissen hier. We kijken meestal alleen naar de planten als we hier fietsen", zegt Nel. Missie geslaagd.

Volledig scherm
Leon Keer legt de laatste hand aan één van zijn tekeningen op het fietspad bij de Kwakelweg in Maasland. © Thierry Schut

poll

De nieuwe burgemeester van Westland hoeft niet per se zelf een Westlander te zijn

  • Eens (42%)
  • Oneens (50%)
  • Neutraal (9%)
864 stemmen