Volledig scherm
Tomatenkweker RedStar beschikt over een hypermodern kassencomplex in Dinteloord. Bij de aanvraag van energiesubsidies zou er echter fraude zijn gepleegd. © Edmund Messerschmidt

Een miljoen euro boete geëist in zaak tegen tomatenkweker en kassenbouwer

Het Openbaar Ministerie eist boetes van 600.000 euro en 400.000 euro tegen kassenbouwer Kubo uit Monster en het moederbedrijf van tomatenkweker RedStar uit De Lier.

De tuinbouwbedrijven zouden zich tussen oktober 2011 en juni 2013 schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting bij de aanvraag van Europese subsidies voor energie-innovaties. De subsidies waren bedoeld voor de grote en hypermoderne klimaatkas die de tomatenkweker in juli 2013 opende in Dinteloord.

De (toenmalige) directeuren van de bedrijven hoorden ook een werkstraf tegen zich eisen van 200 uur. De (toenmalige) financieel-directeuren zouden als het aan justitie ligt 120 uur werkstraf moeten uitvoeren. Een subsidie-adviseur hoorde een taakstraf eisen van 100 uur.

Tamtam

De bedrijven zouden hebben geschoven en gesjoemeld met de prijsopgaven om zo meer subsidie te kunnen innen dan waar ze recht op hadden, zo meent het Openbaar Ministerie. Maar de verdachten zijn zich van geen kwaad bewust, zo bleek begin deze week.

Dat geldt ook voor RedStar. ‘Met veel tamtam heeft de NVWA in 2014 het bedrijf een etiket van fraude opgeplakt zonder dat daar een concrete aanleiding toe was’, schrijft raadsman Boudewijn van Eijck namens RedStar in een persbericht. ,,Het is jammer dat het vijf jaar heeft moeten duren voordat we ons gelijk kunnen halen.’’

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland