Volledig scherm
Fort 1881 © Roel Dijkstra

Een rekening van 60.000 euro: Fort 1881 verliest hoger beroep

Een fikse financiële tegenvaller voor het Hoekse Fort 1881: de rechter heeft bepaald dat eigenaar Jurgen Beumer alsnog ruim 60.000 euro moet betalen aan een bouwer van exposities.

Het Amsterdamse Ars Longa kreeg in 2013 de opdracht om voor het fort een expositie over de Tweede Wereldoorlog te ontwikkelen. Volgens eigenaar Arthur Willemse werden de rekeningen in de loop van 2015 niet meer betaald. Beumer vond dat laatstgenoemde een ‘wanprestatie’ had geleverd en weigerde daarom nog geld over te maken.

De rechtbank oordeelde eerder al dat Beumer moest betalen, maar de ondernemer ging in hoger beroep. Dat heeft hij nu dus verloren.

Inmiddels is de rekening, vanwege juridische kosten, opgelopen tot ruim 60.000 euro: 14.000 euro meer dan het oorspronkelijke bedrag.

Oplossing

Willemse hoopt dat hij zijn geld krijgt. ,,Ik ben blij met de uitspraak, maar vraag me af of hij het geld wel heeft.” Ars Longa liet in 2015 al eens beslag leggen op de rekening van het fort, maar die bleek toen leeg.

Beumer spreekt van een ‘flink bedrag’. ,,We moeten ons beraden over hoe hiermee om te gaan. We gaan kijken wat de andere partij eist en per wanneer. Dan gaan we een oplossing zoeken. Oplossingen zijn er altijd. Het is jammer dat de rechter dit bepaald heeft. Ik vind het een heel raar verhaal."

Beumer is sinds 2015 economisch eigenaar van het fort. Dat blijft hij zo lang hij minstens 4825 vierkante meter van het complex een ‘museale functie’ geeft.

Zo wil de gemeente voorkomen dat het fort, bij wijze van spreken, één grote evenementenhal wordt. Beumer heeft momenteel een andere expositie staan. ,,Alles is bij ons netjes op orde."

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland