Volledig scherm
PREMIUM
Gerda Bruinsma. © Thierry Schut

Eigenaresse zet Cultuurschuur gepassioneerd voort na overlijden echtgenoot

InterviewDe Cultuurschuur in Monster is dit jaar twintig jaar een begrip in Westland. Nu haar man Pim Bruinsma overleden is zet Gerda hun passie voort.

Verscholen achter de Zwartendijk ligt de oude druivenkas waarin de Cultuurschuur gevestigd is. Via een rode loper bereik je de entree, vanaf waar je je tientallen jaren terug waant. Antieke eetkamerstoelen staan klaar om het publiek te ontvangen en het is lastig om je oog niet op antieke curiosa te laten vallen: overal staat of hangt wel iets wat vroeger ongetwijfeld een nuttige functie had. De objecten creëren samen met de Perzische tapijten en stoffen lampenkapjes een huiselijke, knusse sfeer en dit is precies hoe Gerda de Cultuurschuur twintig jaar geleden bedoelde.

Ze richtte de schuur, aanvankelijk een kleine ruimte aan het huis, in als cursusruimte. ,,Maar minder steriel als dat je ze vaak ziet.'' Om mensen met leuke ideeën te trekken plaatste ze een artikel in de krant en omdat ‘schuur’ wat algemeen was, bedacht ze binnen drie minuten de naam Cultuurschuur. 

In samenwerking met indebuurt Westland