Volledig scherm
Foto ter illustratie © Hollandse Hoogte / ANP XTRA

Eindelijk een nieuwe woonwijk in Kwintsheul, dertig procent is sociale huur

Goed nieuws voor Kwintsheul. Aan de Driesprong komt na jaren steggelen eindelijk een nieuwe woonwijk. Hoeveel huizen er gebouwd worden is nog niet bekend, maar een eis van de provincie is dat er dertig procent sociale huurwoningen moeten komen.

Quote

Dat is een verheugend bericht voor Westland in het algemeen en voor Kwintsheul in het bijzonder

,,Langverwacht en toch gekomen”, zei wethouder Cobie Gardien (LPF) dinsdagavond tegen de gemeenteraad. In Kwintsheul zijn jarenlang veel te weinig nieuwe huizen gebouwd om het dorp ‘leefbaar’ te houden en de doorstroming te bevorderen. Daar komt nu verandering in.

Gardien heeft de provincie ervan kunnen overtuigen dat Westland geen doorsnee gemeente is als Schiedam of Vlaardingen en dat als Westland substantieel woningen wil kunnen toevoegen er buiten de zogenoemde rode contouren gebouwd moet worden. 

Sociale huurwoningen

Het college van Gedeputeerde Staten gaat nu Provinciale Staten voorstellen om met de woningbouw in Kwintsheul akkoord te gaan. ,,Als dat gebeurd is kunnen we door”, aldus Gardien. ,,Dat is een verheugend bericht voor Westland in het algemeen en voor Kwintsheul in het bijzonder.”

Hoeveel woningen er komen, is nog niet bekend. Voorwaarde van de provincie is wel dat dertig procent van de woningen sociale huurwoningen zijn. Gardien: ,,Daar moeten ontwikkelaars en grondeigenaren wel rekening mee houden, want alleen dan krijgen we de handen op elkaar voor dit plan.”

Mariëndijk en de Van Buerenlaan

Er gaat volgens Gardien ook gefaseerd gebouwd worden om niet te veel woningen in één keer in de markt te zetten. De gemeenteraad vindt dat ook een goed idee. ,,We hebben lokaal behoefte aan woningen voor starters, senioren en doorstromers”, zegt Sander Zuyderwijk, fractievoorzitter van de VVD. ,,Instroom vanuit Den Haag willen we niet, we bouwen voor ons Westland.” Het is ook de voorkeur van de raad om het aandeel van dertig procent sociale huurwoningen in fases te realiseren via deelplannen. 

De zogenoemde structuurvisie voor de Driesprong moet over twee weken vastgesteld worden door de gemeenteraad en dan kan het bestemmingsplan worden opgesteld. ,,Dat heeft een doorlooptijd van een jaar, als er geen bezwaren worden ingediend”, weet de wethouder. ,,Als het bestemmingsplan is vastgesteld kan er meteen gebouwd worden.” 

Net als over de exacte aantallen is over de bouwhoogte nog niets bekend. De nieuwe woonwijk moet ontsloten worden via de Mariëndijk en de Van Buerenlaan. 

In samenwerking met indebuurt Westland