Volledig scherm
Onder de cao voor de glastuinbouw vallen 80.000 tot 90.000 werknemers. © ANP XTRA

Eisen voor nieuw cao-overleg: ‘Werkgevers moeten beter bod doen, anders gaan de gesprekken niet door’

Vakbond FNV zijn vandaag met een petitie naar de nieuwe cao-onderhandelingen voor de glastuinbouw gegaan. Daarin staat dat de werkgevers een beter bod moeten doen, anders gaan de gesprekken niet door.

De onderhandelingen over de nieuwe glastuinbouw-cao liepen al eerder vast. De vakbondsleden vinden dat de werkgevers met een té slecht startbod kwamen. De werkgevers baalden er op hun beurt weer van dat de FNV niet verder wilde praten.

In de petitie staat dat de medewerkers een beter startbod moeten doen. ,,Ze kunnen niet aankomen met nul procent loonsverhoging en de twaalf verslechteringen. Dan gaan we niet eens praten", zegt Sander Martins van FNV Agrarisch Groen. De vakbond wil een loonsverhoging van vijf procent en het mogelijk maken van vroegpensioen voor zware beroepen.

Nog niet genoeg

Onder de cao voor de glastuinbouw vallen 80.000 tot 90.000 werknemers. Voorbeeld van zo'n verslechtering is het verkorten van de verjaringstermijn van vakantiedagen van vijf jaar naar zes maanden. ,,En ze willen de maximale mogelijkheden halen uit de nieuwe 'Wet Arbeidsmarkt in Balans' (WAB) die 1 januari ingaat. De cao glastuinbouw is al één van de flexibelste, misschien wel dé flexibelste cao, en nog is het niet genoeg."

De werkgevers, vertegenwoordigd door Glastuinbouw Nederland en Plantum, vinden dat werkgevers onevenredig worden getroffen door die nieuwe wet. Sommige sectoren mogen wel op een paar punten afwijken. ,,Dit is wat wij hebben ingebracht in ons eerste gesprek. FNV en CNV Vakmensen willen een totaalplaatje om dat vervolgens met elkaar uit te onderhandelen. Dit hebben wij begrepen en de uitwerking zal morgen worden gedeeld en besproken", meldt Ilse Lensink namens de werkgevers.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland