Volledig scherm
Marja van der Ende fietst voor haar maaltijd. © RV

Fietsen voor je eten: duurzaam en kersvers

Marja van der Ende is net terug van haar fietstocht met kersverse ingrediënten voor een courgettesoep. Bijna iedere dag gaat ze erop uit om bij stalletjes en lokale ondernemers haar eten te halen.

,,Op mijn vakantie kreeg ik het idee om niet alles bij de supermarkt te halen, maar gezond op de fiets. Ik ben nu zo'n vijf weken bezig, steeds een andere route. Omdat ik zelf niet alle stalletjes kende heb ik vorige week een facebookgroep Fietsen voor m'n eten opgericht. Ik nodigde eerst 100 vrienden uit, maar nu zijn er al bijna 700 leden!''

Van der Ende: ,,Mijn eerste vraag was: 'Waar vind ik stalletjes?'en ik kreeg zoveel suggesties! Er zijn blijkbaar medestanders. Ik heb nu alle adresjes verzameld op een handige Google Maps-kaart. Van eieren tot tomaten, komkommers en kromme sperzie- en snijbonen. Ik sprak de staleigenaar aan de Naaldwijkseweg, hij moest anders alle bonen weggooien omdat ze te krom waren. Ook speciaalzaken zoals de bakker, kookwinkel en viskramen heb ik toegevoegd.''

Minder plastic
Van der Ende maakt ook blogs van haar tochten en de drijfveren om dit te doen. ,,Mijn verslagen van fietsroutes deel ik in de facebookgroep, maar ik merk dat ik minder eten weggooi, omdat ik weet wat de herkomst van het product is. Ook heb ik veel minder plasticafval. Voorheen waren het drie vuilniszakken, nu maar een per week. Het fietsen is dus niet alleen gezond, goed voor lokale ondernemers, ik ben ook duurzamer bezig.''