Volledig scherm
Het tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) speelt bij meerdere tomatentelers in het Westland. © shutterstock

‘Gaat nog jaren duren voordat resistente tomaat geoogst kan worden’

Het kan nog wel vijf á zes jaar duren voordat er een tomaat geoogst kan worden die bestand is tegen het ToBRF-virus. Dat zegt Rik Lootens, tomaten- en paprikaexpert bij Syngenta in De Lier. De zaadveredelaar ontwikkelt een tomatenzaadje dat bestand is tegen het virus dat rondwaart in Westland.

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft uitgewezen dat twee bedrijven in het Westland met het Tomato Brown Rugose Fruit-virus (ToBRFV) kampen. Er zijn in Nederland zes 'zware verdenkingen' van besmettingen met het virus. 'Enkele daarvan' bevinden zich in het Westland.

Omdat het virus zeer besmettelijk is, valt niet uit te sluiten dat er nog meer verdachte en besmette bedrijven in Nederland opduiken. Ook andere landen, zoals de Verenigde Staten, Italië en Griekenland zijn al in aanraking gekomen met het virus.

Definitief

Volledig scherm
© Shutterstock

Zeer strenge hygiënemaatregelen en een meldplicht bij (mogelijke) besmettingen moeten de opmars van ToBRFV een halt toeroepen. Een virus-resistent tomatenzaadje moet een definitief einde maken aan de crisis. Maar voordat er tomatenzaad is ontwikkeld die resistent is tegen het ToBRF-virus, zijn we volgens de tomaten- en paprikaexpert van Syngenta makkelijk ‘vijf à zes jaar’ verder. ,,De resistentie van het virus is bekend, maar het moeilijkste is om die in het zaad te krijgen. Er zijn veel kruisingen nodig om tot een resistente tomaat te komen zoals we die nu kennen’’, zegt Lootens.

Hij is al sinds de eerste vondst van het virus in 2014 bezig met het bestrijden ervan. ,,Het is belangrijk dat er veel aandacht wordt besteed aan deze maatschappelijke dreiging. Het kan een financiële strop voor getroffen bedrijven betekenen en de consumentenprijs van tomaten ver opdrijven.’’

Buitenland

Hij weet niet welke bedrijven in het Westland zijn getroffen. ,,Als ik wist welke bedrijven met het virus kampen, dan zou ik daar ver weg van blijven. In het buitenland heb ik het virus wel al eens gezien.’’

Het virus tast tomaten- en paprikaplanten aan waardoor de planten afsterven. De opbrengst wordt ook minder. Bovendien gaan de vruchten er raar uitzien. Ze kunnen nog wel worden verkocht, maar zijn visueel minder aantrekkelijk.

Rijk Zwaan uit De Lier wenst geen uitspraken te doen over virussen en resistente zaden waarnaar het onderzoek doet.

Meer lezen over het virus? Dat kan hier! 

In samenwerking met indebuurt Westland