Volledig scherm
Honselersdijkse Rianne Groen met drie van haar oppaskinderen:¿Floortje, Ruben en Sep. © Thierry Schut

Gastouders populair alternatief voor opvang

Gastouderopvang geldt steeds meer als populair alternatief voor de reguliere kinderopvang. Ook aan gastouderopvang worden strenge eisen gesteld. Bovendien controleert GGD Haaglanden of die worden nageleefd.

Quote

Oppassen is ook best zwaar voor grootou­ders. Dan kan een gastouder bijsprin­gen als het nodig is

Arita van der Wel

,,Wij merken dat steeds meer mensen bewust kiezen voor gastouderopvang", zegt Hetty van den Ende van Gastouderbureau Westland. ,,Opvang door een gastouder is kleinschaliger en meestal meer flexibel." Het in 2014 opgezette bureau heeft inmiddels 63 gastouders die in totaal 185 kinderen opvangen.

Een gastouder past meestal op in de eigen woning. ,,Afhankelijk van de grootte van het huis, mogen ze maximaal zes kinderen per dag opvangen", legt Van den Ende uit. ,,We hebben een aantal moeders die zelf kleine kinderen hebben, maar ook vrouwen die ooit bij de kinderopvang werkten, maar daar hun baan verloren. Slechts een paar opa's en oma's besluiten gastouder te worden."

EHBO-cursus
Gastouder ben je namelijk niet zomaar. Wie zich bij een bureau wil aansluiten, moet minimaal de mbo niveau 2-opleiding Zorg en Welzijn hebben gevolgd. ,,Of bijvoorbeeld in het onderwijs hebben gewerkt. Al moeten ze dan wel weer een EHBO-cursus volgen die zich speciaal richt op kinderen", zegt Arita van der Wel. Ze is leidinggevende bij stichting Kwest, dat dagopvang en gastouderopvang biedt.

Sinds 2010 moeten gastouders aan die eisen voldoen. Ze moeten zich registeren via een bureau. Alleen dan kunnen ouders kinderopvangtoeslag krijgen. Momenteel zijn er in Westland 126 inwoners geregistreerd als gastouder. GGD Haaglanden voert ook inspecties uit bij de diverse adressen. Daarbij wordt gekeken of wordt voldaan aan alle eisen die zijn vastgelegd in de Wet kinderopvang en peuterspeelzalen.

Concurrentie
Van der Wel heeft wel een idee waarom de vraag naar gastouders blijft groeien. ,,Ik denk dat ouders het fijn vinden om een vertrouwde opvangplek te hebben voor hun kostbaarste bezit. Daarnaast kiezen ze zelf voor de persoon die op hun kinderen gaat passen. Er gaat een gesprek aan vooraf, zodat ze elkaar beter kunnen leren kennen."

Zijn de oppas-opa's en -oma's, geen concurrentie? ,,Het is geen of-of, maar en-en. Daarbij is het oppassen ook best zwaar voor grootouders. Dan kan een gastouder bijspringen als het nodig is."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement