Volledig scherm
© Thierry Schut

Gaten in de weg vroeger gevuld met as

Verkeersweg 13, van Rijswijk tot Hoek van Holland, is onderwerp van een expositie in het Westlands Museum. Afgelopen jaren ging de weg op de schop, reden om te kijken hoe dat in de jaren 20 ging.

Quote

Daar moesten gewoon een paar woningen tussenuit. Best dramatisch voor de eigenaren natuurlijk

Mi-Tê Goeijenbier

Een boek dat van haar grootvader via haar vader bij Mi-Tê Goeijenbier terechtkwam, was de aanleiding in de historie te duiken van verkeersweg 13. De weg liep van de Thierenskade in Rijswijk naar de Maasdijk bij Hoek van Holland en bestond gedeeltelijk uit 'koolaspad' een weg met gaten die dichtgegooid werden met onder meer as van kolen. ,,Een stoffige weg in de zomer en modderig in de winter", omschrijft Goeijenbier.

De weg moest verbeterd worden, zo vond de provincie. In de jaren 20 van de vorige eeuw waren auto's nog lang geen gemeengoed, maar dat het verkeer zou toenemen, was wel duidelijk. Bovendien moesten de groenten en bloemen via de Westlandse veilingen snel naar markten in Den Haag, Delft en Rotterdam kunnen worden gebracht.

Cadeau
Aan de grootvader van Goeijenbier, Jacobus, de taak om samen met gemeentearchitect Linus Franke omwonenden en tuinders ervan te overtuigen stukken land te verkopen om de weg te kunnen verbreden. Toen dat gelukt was, kreeg hij als dank een ingebonden boek met foto's van de aanleg van de nieuwe weg. Zijn kleindochter kreeg het boek jaren later in handen en besloot dat het meer aandacht verdiende.

De foto's uit het boek werden uitvergroot en 'ingekleurd' door Mi-Tê zelf. Erop is onder meer te zien hoe de wegwerkers onder zware omstandigheden bezig waren, hoe de weg liep, maar ook dat er aan de Kerklaan in Wateringen een huizenblok doorsneden moest worden. ,,Daar moesten gewoon een paar woningen tussenuit gehaald worden. Best dramatisch voor de eigenaren natuurlijk."

Bruggen
Verder is te zien dat houten bruggen vervangen werden door stenen exemplaren die veel meer gewicht konden dragen. De leuningen werden voorzien van tegeltableaus met de naam van de brug. Tot vreugde van Goeijenbier zijn die met de renovatie van een serie bruggen in onder meer Wateringseweg en de Monsterseweg  in Poeldijk bewaard gebleven en weer teruggeplaatst. ,,Z­e zijn van de bekende keramist Willem Coenraad Brouwer. Hij heeft zich daarbij ook laten inspireren door Maori-kunst.

De expositie is tot 26 juni te zien in het Westlands Museum.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

De nieuwe burgemeester van Westland hoeft niet per se zelf een Westlander te zijn

  • Eens (42%)
  • Oneens (50%)
  • Neutraal (9%)
864 stemmen