Volledig scherm
Het ongeluk richtte een flinke ravage aan © District8

Geen bewijs voor lachgas bij bestuurder van cabrio die zware crash veroorzaakte

Het OM kan niet bewijzen dat een autobestuurder die op 7 september in Honselersdijk gierend uit de bocht vloog en tegen een paal knalde, onder invloed van lachgas was. Bij het ongeval liep een bijrijder serieuze verwondingen aan zijn nek op. 

De 26-jarige bestuurder uit Hoofddorp vertelde woensdag bij de rechtbank dat hij op de septemberavond een bruiloft van een nicht bezocht. ,,Er was geen alcohol, dus moesten we het een beetje gezellig maken.” De verdachte ging met twee vrienden op zoek naar lachgas. Nadat ze het opwekkende middel gebruikt hadden, gingen ze terug naar de bruiloft. Het ongeval zou pas ruim een uur later hebben plaatsgevonden

Harde muziek

Toen gingen de vrienden weer op pad, in een cabrio, dit keer op zoek naar drank. Op de rotonde Bosweg op de Burgemeester Elsenweg raakte de bestuurder eerst de vangrail en knalde toen tegen de paal. ,,Ik was niet gefocust op de weg, we draaiden harde muziek en maakten lol.” Maar dat was niet het effect van lachgas, aldus de bestuurder. Dat was toen al lang uitgewerkt. ,,Het werkt vijf tot vijftien minuten. That’s it.” Bij de tweede rit hadden ze de fles met lachgas nog wel in de auto liggen, maar die liet de Hoofddorper naar eigen zeggen onaangeroerd. 

Volgens de officier van justitie staat vast dat lachgas een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid. Maar ze gaf toe dat ze niet kon bewijzen dat de bestuurder onder invloed was van het spul toen hij uit de bocht vloog. De aanklaagster vond wel dat de automobilist onvoorzichtig had gereden en daardoor ‘lichte’ schuld had aan het ongeval. Haar strafeis: een werkstraf van negentig uur en drie maanden het rijbewijs inleveren.  De uitspraak is over twee weken.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland