Volledig scherm
Diverse gemeenten hesen deze week in een reactie de regenboogvlag. Westland houdt zich afzijdig. © ANP

'Geen commentaar' op Nashville-verklaring

Waar verschillende Nederlandse gemeenten zich deze week met het hijsen van een regenboogvlag tegen de Nashville-verklaring keerden, blijft de gemeente Westland neutraal. Over de Nederlandse variant van het zogenoemde 'anti-homomanifest' ontstond afgelopen week ophef. Deze werd door ruim tweehonderd predikanten, voorgangers en prominenten van de orthodox-protestantse kerk ondertekend, onder wie Kees van der Staaij (SGP).

De kwestie liet ook de Westlandse politiek niet onberoerd. GroenLinks (GL) en GemeenteBelang Westland (GBW) vroegen het college en de gemeenteraad in een motie om zich uit te spreken tegen de verklaring. GL vroeg daarnaast samen met D66 schriftelijk aan het college om afstand te nemen van zowel de verklaring als de ondertekening door ChristenUnie-SGP.

Dit gaat niet gebeuren. 'Dit college heeft als bestuursorgaan geen theologische opvattingen', schrijft wethouder Vreugdenhil vandaag namens het college aan de gemeenteraad. Daarom neemt de gemeente geen standpunt in. 'Met uitzondering van mogelijke implicaties van de verklaring die de Nederlandse wetgeving zouden raken'.

De wethouder wijst op het specifieke LHBTI-beleid van het college dat in onder meer het Westland- akkoord wordt verwoord. Dit beleid blijft ongewijzigd. 'Wij staan voor tolerantie en een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt.

Willy de Zoete (CU-SGP Westland) begrijpt de ophef niet. Het gaat volgens haar om een mening die gerespecteerd zou moeten worden. Afstand nemen van de verklaring is volgens de partij niet nodig. ,,Het is niet onze verklaring en wij hebben deze niet ondertekend.‘’

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland