Volledig scherm
© Thierry Schut

Geen terroristisch motief Syrische meszwaaier in Naaldwijk

Er is geen bewijs dat de 28-jarige Syriër, die in augustus in Naaldwijk met een mes zwaaide, een terroristisch motief had. Dit stelde het Openbaar Ministerie (OM) gisteren tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Amsterdam. De man blijft wel verdacht van bedreiging.

De man liep op 27 augustus op de Verdilaan in Naaldwijk terwijl hij met een mes zwaaide, ‘allahu akbar’ riep en achter mensen aan ging. Hij was vanuit Zweden op familiebezoek. Zijn familie had hem tevergeefs geprobeerd te kalmeren en waarschuwde uiteindelijk de politie, die moeite had de man onder controle te krijgen.

De man negeerde bevelen om het mes te laten vallen en maakte stekende bewegingen naar agenten, die vervolgens schoten losten. ,,Zelfs nadat hij in zijn lijf was geschoten, bleef hij met het mes zwaaien’’, zei de officier van justitie in de rechtbank. Pas na een beet van een politiehond gaf de man zich over. Hij zit sindsdien in voorarrest.

Tijdens de eerste pro-formazitting werd duidelijk dat het onderzoek nog niet is afgerond: een laptop, telefoons en een usb-stick moeten nog worden onderzocht. Ook loopt er nog een onderzoek van de rijksrecherche vanwege het wapengebruik door agenten.

Extra beveiligd

Omdat het OM rekening hield met een terroristisch motief, vond de zitting plaats in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. De verdachte werd bijgestaan door een tolk en zijn advocaat. Die laatste benadrukte dat zijn cliënt tijdens het incident ‘volledig de weg kwijt was’. De advocaat stelde voor om de hechtenis op te heffen en de Syriër in een inrichting te plaatsen waar hij behandeld kan worden.

De officier bevestigde later dat de man al langer psychische problemen heeft. Hij was verslaafd aan alcohol en dacht hij dat hij via schemerlampen bespioneerd werd. ,,In aanloop naar het incident dacht hij dat hij de messias was’’, aldus de officier.

De man kreeg medicatie en eenmaal in Nederland hield zijn familie hem in de gaten. Zij probeerden hem die bewuste dag binnen te houden. Daarop werd hij boos en dreigde van het balkon te springen. Begeleid door zijn broers ging hij toch naar buiten, waarna hij het mes tevoorschijn haalde. Dat liet hij volgens de officier ook na herhaaldelijk aandringen niet vallen.

Er is echter geen bewijs dat de man de agent die hij leek te willen aanvallen ernstig had kunnen verwonden of had kunnen doden. Ook is onduidelijk of er opzet in het spel was. De man wordt daarom niet meer verdacht van poging tot doodslag en ook voor een terroristisch motief is te weinig bewijs. De verdenking van bedreiging blijft wel staan.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt plaats op 31 januari in Den Haag. Het OM ziet het als een serieuze optie om de man in een psychiatrisch ziekenhuis te plaatsen. De verdachte zelf liet tijdens de zitting weten tot die tijd geschorst te willen worden. Het OM gaat hier niet in mee. Justitie vreest namelijk dat de man opnieuw de fout in gaat. Bovendien zou hij bij vrijlating moeten worden uitgezet naar Zweden. Om dit te voorkomen blijft hij tot tenminste 31 januari in hechtenis.  

In samenwerking met indebuurt Westland