Volledig scherm
Gemeenteraad Westland raadzaal © Thierry Schut

Gemeenteraad wil spreektijden afschaffen

De spreektijdenregeling in de gemeenteraad van Westland staat op de helling. Een meerderheid van de raadsleden zegt af te willen van het systeem.

De regeling werd enige jaren geleden ingevoerd ten tijde van burgemeester Sjaak van der Tak. De lange speeches van onder meer Westland Verstandig-fractievoorzitter Peter Duijsens waren de aanleiding. Mede daardoor duurden gewone raadsvergaderingen soms twee avonden.

De regeling werkte, maar kwam onder vuur te liggen omdat sommige belangrijke onderwerpen nauwelijks besproken konden worden door tijdgebrek. Onlangs bleek een wethouder geen antwoorden aan raadsleden te kunnen geven omdat het college volgens de regeling geen minuten meer over had.

GemeenteBelang Westland oppert de regeling op te heffen omdat 'zoiets eigenlijk in de democratie niet thuishoort'. CDA, GroenLinks en Westland Verstandig steunen het voorstel, waardoor een raadsmeerderheid voor afschaffing is. Christenunie/SGP en PvdA zijn tegen, VVD voelt er niks voor zolang dezelfde raad er nog zit en D66 twijfelt. LPF Westland gaat mee als na een proefperiode blijkt dat de afschaffing voordeel oplevert.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!