'Genieten van bieren, niet gieten'
Biersommelier Kim Sonneveld hoopt morgenavond Westlanders enthousiast te krijgen voor speciaalbieren. Want: een goed biertje kan veel toevoegen aan een gerecht.
Delen per e-mail
De Westlandse biersommelier Kim Sonneveld heeft morgenavond in De Naald genoeg te vertellen over haar vak. Bier vervangt bijvoorbeeld steeds vaker wijn als begeleidende drank bij een maaltijd, doordat het een groot smaakpalet heeft. In totaal licht ze zes bieren toe, die elk vergezeld gaan van een bijpassende hap, verzorgd door René Toussaint van De Naald.
Kim werkt al lang in de horeca en daar is ook haar liefde voor het product gegroeid. ,,Bier heeft een breder smaakpalet dan wijn'', weet de sommelier. ,,Dat maakt bier zo interessant in combinatie met spijzen."
Kim heeft via StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland) de internationale opleiding tot biersommelier gevolgd. Daar leerde ze alles over blind proeven, grondstoffen en smaakafwijkingen, maar ook over het brouwproces en de chemie daarachter.
,,Voor zo'n natte cursus was dat best droge stof'',zegt ze lachend. Kim is vol passie over bier en kan er uren over uitweiden. Zelf brouwen doet ze echter niet. ,,Misschien in de toekomst, maar brouwen is veel werk. Het luistert allemaal erg nauw en ik ben al niet zo van het schoonmaken. Ik vind het proces zeker interessant, maar liever vertel ik over bier en natuurlijk drink ik het graag.'
Verrassing
Tijdens de bierproeverij komen verschillende soorten aan bod. Van elk bier heeft Kim een stuk geschiedenis paraat en bespreekt ze de smaak, geur, kleur en wat het is dat specifiek dat bier maakt. Kim wil nog niet prijsgeven welke bieren geproefd gaan worden, want ze heeft liever dat de bezoekers verrast worden. Wel wil ze kwijt dat het allemaal speciaalbieren zijn. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit het buitenland.
Uit eten gaan moet een belevenis zijn en een goed biertje kan veel toevoegen aan een gerecht
Klooster
Er is in elk geval een trappistenbier bij, dat wordt gebrouwen in een klooster. ,,Dat bier heeft natuurlijk een zeer rijke geschiedenis waar veel over te vertellen is." Nieuwe brouwerijen komen ook aan bod. ,,Die hebben weer een heel ander verhaal, bijvoorbeeld hoe zij duurzaam brouwen.'' Met zorg heeft Kim de te proeven bieren uitgezocht. ,,Dit zijn geen gietbieren, maar genietbieren."
Op de vraag of er verschil is in smaak tussen Westlanders en andere regio's geeft ze aan dat in het Westland de speciaalbieren nog niet ongekend populair zijn en dat waarschijnlijk de bekendere pilssoorten er nog het meest worden gedronken. ,,Dat komt ook door de uitgaanscultuur, die hier heel anders is dan in andere regio's. Westlanders zijn harde werkers en staan vaak vroeg op. Je zult hier op dinsdagavond geen ramvolle kroeg vinden en kroegen en restaurants zijn toch de plekken waar je snel in aanraking komt met speciaalbier.''
Met haar proeverijen en biertrainingen, die ze geeft aan horecamedewerkers, hoopt ze mensen te enthousiasmeren voor haar passie. ,,Uit eten gaan moet een belevenis zijn en een goed biertje kan veel toevoegen aan een gerecht." Kim verheugt zich in elk geval op de bierproeverij in WestlandTheater De Naald. ,,Het wordt een gezellige avond, met mooie bieren en heerlijke happen."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven. -
PREMIUM
Loeiende sirenes én een felicitatie van Mark Rutte: 65-jarig huwelijk om niet te vergeten
Rens en Leny Keers uit Hoek van Holland dachten hun 65-jarig huwelijk dinsdag in stilte te vieren. Tot kleindochter Nathalie van Mierlo en haar man Maarten, allebei agent, met loeiende sirenes voor de deur stonden. Ook kregen ze een persoonlijke felicitatie van Mark Rutte. ‘Ik heb er geen woorden voor’. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
PREMIUM
Eindelijk erkenning voor Tineke Dijkshoorn voor het winnen van de Elfstedentocht van 1986: ‘Dit is het allermooiste’
Nog geen bloemetje kreeg Tineke Dijkshoorn (68) uit Schipluiden als snelste vrouw van de Elfstedentocht van 1986. Maar na 35 jaar is die erkenning er dan uiteindelijk alsnog gekomen. -
LEES TERUG | HTM blijft rijden voor vitale beroepen en burgemeester van Den Haag is geen fan van avondklok
Nederland staat nieuwe coronamaatregelen te wachten. Wat zijn de gevolgen voor Den Haag en omstreken en hoe gaan we ermee om? Lees de ontwikkelingen hieronder terug in ons blog.
-
PREMIUM
Nieuw in de Rotterdamse haven vanwege de brexit: een keurpunt voor paarden en kuikens
Na lang soebatten heeft de Rotterdamse haven nu een keurpunt voor levende dieren. Het keurpunt is belangrijk vanwege de brexit. Paarden die voor races en de fok van en naar het Verenigd Koninkrijk reizen, moeten sinds het vertrek van de Britten uit de Europese Unie een keuring ondergaan. -
Agenten zamelen vrachtwagenspullen in voor zieke truckfan Tristan (6)
Truckfan Tristan is pas zes jaar maar al tien keer aan zijn hart geopereerd. Om hem een hart onder de riem te steken deed zijn familie een oproepje: alles wat met vrachtwagens te maken heeft, maakt Tristan blij. Agenten die het berichtje voorbij zagen komen, hebben daar gelijk werk van gemaakt. -
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt.
In samenwerking met indebuurt Westland