Kim Sonneveld laat Westlanders kennismaken met een aantal speciaalbieren.
Volledig scherm
Kim Sonneveld laat Westlanders kennismaken met een aantal speciaalbieren. © Foto: Thierry Schut

'Genieten van bieren, niet gieten'

Biersommelier Kim Sonneveld hoopt morgenavond Westlanders enthousiast te krijgen voor speciaalbieren. Want: een goed biertje kan veel toevoegen aan een gerecht.

De Westlandse biersommelier Kim Sonneveld heeft morgenavond in De Naald genoeg te vertellen over haar vak. Bier vervangt bijvoorbeeld steeds vaker wijn als begeleidende drank bij een maaltijd, doordat het een groot smaakpalet heeft. In totaal licht ze zes bieren toe, die elk vergezeld gaan van een bijpassende hap, verzorgd door René Toussaint van De Naald.

Kim werkt al lang in de horeca en daar is ook haar liefde voor het product gegroeid. ,,Bier heeft een breder smaakpalet dan wijn'', weet de sommelier. ,,Dat maakt bier zo interessant in combinatie met spijzen."

Kim heeft via StiBON (Stichting Bieropleidingen Nederland) de internationale opleiding tot biersommelier gevolgd. Daar leerde ze alles over blind proeven, grondstoffen en smaakafwijkingen, maar ook over het brouwproces en de chemie daarachter.

,,Voor zo'n natte cursus was dat best droge stof'',zegt ze lachend. Kim is vol passie over bier en kan er uren over uitweiden. Zelf brouwen doet ze echter niet. ,,Misschien in de toekomst, maar brouwen is veel werk. Het luistert allemaal erg nauw en ik ben al niet zo van het schoonmaken. Ik vind het proces zeker interessant, maar liever vertel ik over bier en natuurlijk drink ik het graag.'

Verrassing

Tijdens de bierproeverij komen verschillende soorten aan bod. Van elk bier heeft Kim een stuk geschiedenis paraat en bespreekt ze de smaak, geur, kleur en wat het is dat specifiek dat bier maakt. Kim wil nog niet prijsgeven welke bieren geproefd gaan worden, want ze heeft liever dat de bezoekers verrast worden. Wel wil ze kwijt dat het allemaal speciaalbieren zijn. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit het buitenland.

Quote

Uit eten gaan moet een belevenis zijn en een goed biertje kan veel toevoegen aan een gerecht

Kim Sonneveld

Klooster

Er is in elk geval een trappistenbier bij, dat wordt gebrouwen in een klooster. ,,Dat bier heeft natuurlijk een zeer rijke geschiedenis waar veel over te vertellen is." Nieuwe brouwerijen komen ook aan bod. ,,Die hebben weer een heel ander verhaal, bijvoorbeeld hoe zij duurzaam brouwen.'' Met zorg heeft Kim de te proeven bieren uitgezocht. ,,Dit zijn geen gietbieren, maar genietbieren."

Op de vraag of er verschil is in smaak tussen Westlanders en andere regio's geeft ze aan dat in het Westland de speciaalbieren nog niet ongekend populair zijn en dat waarschijnlijk de bekendere pilssoorten er nog het meest worden gedronken. ,,Dat komt ook door de uitgaanscultuur, die hier heel anders is dan in andere regio's. Westlanders zijn harde werkers en staan vaak vroeg op. Je zult hier op dinsdagavond geen ramvolle kroeg vinden en kroegen en restaurants zijn toch de plekken waar je snel in aanraking komt met speciaalbier.''

Met haar proeverijen en biertrainingen, die ze geeft aan horecamedewerkers, hoopt ze mensen te enthousiasmeren voor haar passie. ,,Uit eten gaan moet een belevenis zijn en een goed biertje kan veel toevoegen aan een gerecht." Kim verheugt zich in elk geval op de bierproeverij in WestlandTheater De Naald. ,,Het wordt een gezellige avond, met mooie bieren en heerlijke happen."

In samenwerking met indebuurt Westland