Volledig scherm
Het beeld van Gravin Machteld © Foto: Thierry Schut

Getouwtrek rondom het beeld Gravin Machteld blijft doorgaan

Het getouwtrek rondom het beeld Gravin Machteld blijft doorgaan. Wethouder Piet Vreugdenhil heeft in een brief gevraagd of de raad de aangenomen motie, die stelt dat het beeld van de vrouw die ’s-Gravenzande stadsrechten bezorgde terugkeert op het Marktplein, wil overwegen.

Het kunstwerk moest weg toen het plein in het centrum van ’s-Gravenzande een make-over kreeg. Het beeld stond er sinds 1996, toen het werd onthuld ter gelegenheid van 750 jaar stadsrechten. Lange tijd was niet duidelijk waar het standbeeld zou terugkeren, tot ergernis van diverse politieke partijen én de kunstenares die het beeld maakte.

Terugverhuizing

Volgens wethouder Vreugdenhil kost de terugverhuizing 120.000 euro. Daarnaast zijn de lokale ondernemers faliekant tegen. Die vinden dat het beeld in de weg staat bij evenementen. Als de raad besluit de motie door te voeren, heeft de ondernemersvereniging gezegd dat ze de eenmalige bijdrage aan het Marktplein, 40.000 euro, niet betaalt.

Deelnemers aan het participatietraject, waaruit het oorspronkelijke besluit om het beeld van het plein te halen uit voortkwam, voelen zich nu niet meer serieus genomen, aldus Vreugdenhil. Ook is het lastig om een plek te vinden waar het beeld het best tot zijn recht komt na de herinrichting van het plein.

Hij zegt dat er nog een mogelijkheid is om het standbeeld te plaatsen in het plantsoen aan de Van Geeststraat, waar ontwikkelaar New Lake veertien appartementen gaat bouwen op de plek van het oude gemeentehuis. Dat zou 45.000 euro kosten. ,,Ook voor deze kosten moet nog dekking gevonden worden’’, aldus de wethouder.

De brief van Vreugdenhil wordt aankomende dinsdag besproken tijdens de gemeenteraadsvergadering. 

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!