Volledig scherm
Sanne ten Bokkel Huinink: ,,Het is belangrijk om mensen te blijven ontmoeten.'' © Frank jansen

Glazen pluim looft weer geld uit aan plannen die Westland nóg beter maken

Glazen PluimWie een steengoed maatschappelijk idee heeft om het Westland nóg beter te maken, kan vanaf heden weer inschrijven voor de Glazen Pluim. Onder de winnaars wordt 20.000 euro verdeeld.

Fonds Westland is begin dit jaar opgegaan in Fonds 1818. Met een nieuwe directeur aan het roer, Sanne ten Bokkel Huinink, blijft de traditie van de uitreiking van de Glazen Pluim in elk geval dit jaar nog in ere. Zoals gezegd is er 20.000 euro beschikbaar voor de Glazen Pluim. De bedragen waar initiatiefnemers aanspraak op kunnen maken liggen tussen de 500 en 5000 euro. Iedereen die een project zonder winstoogmerk van de grond wil krijgen, kan meedoen. Dat kan voor heel uiteenlopende activiteiten zijn.

Zo viel zwembad de Waterman in Wateringen vorig jaar nog in de prijzen. Doel was het zwembad geschikt te maken voor meer activiteiten. Een gedeelte van het terrein dat toen nog niet in gebruik was, moet ruimte gaan bieden aan kinderfeestjes, dansvoorstellingen en modeshows. Met een financiële bijdrage voor gloednieuwe bestrating, een hoop zand, tegels en een 'Zweeds huisje' kon dat doel gerealiseerd worden.

Quote

Dit soort initiatie­ven is de smeerolie van onze samenle­ving!

Om te bevorderen dat mensen in de samenleving iets samendoen, is ervoor gekozen het thema 'De buurt in beweging' aan de Glazen Pluim te hangen. Al erkent Ten Bokkel Huinink dat het thema wellicht iets anders suggereert. ,,Je legt hierbij misschien eerder de link met sport. Maar het gaat ons erom dat je mét elkaar iets opzet. We willen niet dat mensen van elkaar vervreemden. Er is veel eenzaamheid in onze samenleving.''

Wesley Hanemaaijer (26) en Wesley Mast (25) uit De Lier gaven vorig jaar al het goede voorbeeld met het idee voor een calisthenics park. Zij kregen een Glazen Pluim van 5000 euro om op een openbaar terrein in De Lier een plek te creëren waar mensen in de buitenlucht konden gaan sporten. Het geld was onder andere bedoeld voor de aanschaf van toestellen.

Groen

Een trend die de directeur van Fonds 1818 dit jaar denkt te zien, zijn activiteiten die te maken hebben met groen. ,,Moestuinen, geveltuinen; groen lijkt steeds belangrijker te worden. Zoiets als de energietransitie heeft daar wel invloed op.''

,,Ik vind het ontzettend inspirerend wat voor initiatieven mensen allemaal verzinnen'', vervolgt Ten Bokkel Huinink. ,,Dit soort initiatieven is de smeerolie van onze samenleving!'' Voor de duidelijkheid voegt hij daar aan toe: ,,Bij Fonds 1818 kunnen bewoners, stichtingen en verenigingen uit het Westland ook los van de Glazen Pluim aanvragen voor een bijdrage indienen.''

Een aanvraag voor de Glazen Pluim moet voortaan worden ingediend via fonds1818.nl. Hierin moet staan: een omschrijving van het plan, de doelstelling, voor wie het bestemd is, door wie het eventueel al ondersteund wordt en wat voor kostenplaatje aan het initiatief zit. Omdat het thema 'De buurt in beweging' is, wordt ook gevraagd met wie er wordt samengewerkt. Overigens is dit niet verplicht, maar wordt het wel gewaardeerd.

Een jury, waarin onder anderen een verslaggever van AD Haagsche Courant én iemand vanuit Fonds 1818 plaatsnemen, zal alle aanvragen beoordelen. Originaliteit, uitvoerbaarheid en maatschappelijke relevantie zijn de belangrijkste criteria waarop gejureerd zal worden.

Zelf heeft Ten Bokkel Huinink nog een heel persoonlijke reden om de Glazen Pluim een warm hart toe te dragen. ,,Ik wil mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Er zijn zorgelijke ontwikkelingen gaande. Er is steeds meer sprake van polarisatie. Bevolkingsgroepen worden tegenover elkaar gezet in plaats van naast elkaar. Het is belangrijk om mensen te blijven ontmoeten!''

In het kort

De Glazen Pluim is een initiatief van Fonds 1818 en AD Haagsche Courant. Het bestaat uit meerdere geldprijzen van 500, 1000, 2500 of 5000 euro voor plannen die, binnen het thema ‘De Buurt in Beweging’, het algemeen maatschappelijk nut in Westland dienen. Inwoners van Westland, stichtingen en verenigingen zonder winstoogmerk kunnen een plan indienen. 

Actievoorwaarden: - Het plan past bij het thema van de Glazen Pluim 

- Het plan is bestemd voor de inwoners van Westland 

- Het plan is niet bedoeld om winst te maken 

- De Glazen Pluim wordt niet besteed aan personeelskosten van de aanvragers of personen die in dienst zijn van de aanvragende organisatie 

- Vóór het voorjaar van 2020 moet met de uitvoering van het plan worden begonnen Aanmeldingsformulieren en alle voorwaarden vindt u op fonds1818.nl/glazenpluim

FONDS WESTLAND IS NU FONDS 1818

Per 1 januari van dit jaar is Fonds Westland opgegaan in Fonds 1818. Volgens Mark Stolk, voorzitter van het bestuur van Fonds Westland, komt hierdoor in de toekomst meer geld beschikbaar voor donaties in het Westland. 

De afgelopen jaren werkten de fondsen al intensief met elkaar samen. Jan Schinkelshoek, voorzitter van het bestuur van Fonds 1818, gaf eerder al aan het Westland in te trekken en bijeenkomsten te organiseren om met de Westlanders te bespreken hoe ze samen kunnen werken aan een betere maatschappij.

 Zo kunnen organisaties in het Westland ook dit jaar weer een bijdrage aanvragen voor kunst en cultuur, sociaal maatschappelijke initiatieven en plannen op het gebied van gezondheid, educatie, natuur en milieu en sport als maatschappelijk doel. Omdat het beleid van Fonds Westland op het gebied van sport ruimer was dan dat van Fonds 1818 komt er voor drie jaar een speciaal sportfonds Westland, waar jaarlijks maximaal 50.000 euro in zit.

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland