Volledig scherm
De begraafplaats in Naaldwijk. © Thierry Schut Fotografie

Graven op Naaldwijkse begraafplaats bevuild door reigers

De graven op de begraafplaats in Naaldwijk worden nog steeds bevuild door de reigers die vlakbij hun nesten bouwen. Nabestaanden ergeren zich aan reigerpoep en dode vissen die op de graven vallen. De LPF, die de kwestie eerder aan de kaak stelde, heeft nu een nieuwe oplossing.

In 2018 werd het ‘reigerprobleem’ op de Naaldwijkse dodenakker ook al onder de aandacht gebracht. Op eerdere vragen van de lokale fractie had de wethouder geantwoord dat er tijdens het broedseizoen niets gedaan kon worden tegen de reigers en dat kappen van de dennenbomen, waar de vogels hun nesten in bouwen, geen optie was. ‘Wel is er een poging gedaan om met stokken de reigers te verjagen. Dit is volgens diverse personen gedeeltelijk gelukt en is er een kolonie verhuisd naar het Prinsenbos’, aldus de partij. 

‘Maar er zitten nog steeds kolonies die de graven met uitwerpselen en verloren prooi (zoals dode vissen) bevuilen. Dit tot ergernis van de nabestaanden en het is dus ook een smerig gezicht’, stellen ze in schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur van Westland. 

Kruinen uit dennenboom

De LPF oppert om alleen de kruinen uit de dennenbomen te verwijderen, zodat de reigers daar hun nesten niet meer kunnen bouwen. Volgens de partij genieten de vogels nu van een ‘vijf sterren broedplaats’. Ze wil weten of de wethouder de kap van de kruinen wil overwegen. Op die manier blijft het aangezicht van de begraafplaats aan de Zandhaver behouden. Wel moet de wethouder snel in actie komen, want het broedseizoen is alweer in aantocht. Ook wil de LPF weten of de vieze graven schoongemaakt kunnen worden op kosten van de gemeente Westland. 

In samenwerking met indebuurt Westland