Volledig scherm
De ranch van Jan Olsthoorn aan de Galgeweg in Naaldwijk. © Thierry Schut

Grote waterberging op ranch Jan Olsthoorn in Naaldwijk

Naaldwijker Jan Olsthoorn mag op zijn ranch aan de Galgeweg blijven wonen en zijn schuur blijft beschikbaar voor feesten. Wel verkoopt hij drie hectare van zijn grond, waar een grote waterberging wordt gemaakt.

Dat staat in het akkoord dat de gemeente Westland met Olsthoorn heeft bereikt en waarmee een einde komt aan het zogenoemde strijdig gebruik van gronden en opstallen. Olsthoorn woont al jaren op een perceel dat eigenlijk bestemd is voor glastuinbouw. In plaats daarvan lopen er dieren en heeft hij een schuur waar af en toe feesten worden gehouden. Volgens de gemeente blijven de feesten mogelijk omdat die weer onder de evenementenvergunning vallen.

Sinds eind 2016 heeft de gemeente onderhandeld met Olsthoorn, die er zelf wel begrip voor heeft dat de gemeente de strijdigheden op zijn terrein wil beëindigen. ,,Ik wil blijven wonen op de plek waar ik nu woon'', zegt hij. ,,Ik heb me altijd gerealiseerd dat het strijdig gebruik moet eindigen en ik kan mij vinden in deze oplossing.''

De woning en de schuur van Olsthoorn blijven dus staan, maar er verdwijnen wel een paar oude kassen op het terrein. In plaats daarvan komt een enorme waterberging voor calamiteiten, waar ook een park kan worden gerealiseerd.  In het gebied van de ranch van Olsthoorn ligt een flinke opgave voor waterberging van zo'n 50.000 kuub. Daar kan nu een groot deel van gerealiseerd worden.

Nu het college een akkoord heeft bereikt met Jan Olsthoorn is de gemeenteraad aan zet. Die moet nu besluiten over het wijzigen van het bestemmingsplan en de aankoop van drie hectare grond voor de waterberging. Die grond wordt overigens weer doorverkocht aan het Hoogheemraad van Delfland.