Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © ANP XTRA

Heenweggers woedend over duur glasvezelnetwerk, omliggende wijken hoeven niets te betalen

Inwoners van Heenweg zijn boos. Ze moeten flink in de buidel tasten voor de aanleg van een glasvezelnetwerk voor sneller internet, terwijl bewoners in andere Westlandse kernen het voor niks hebben gekregen. ,,Dit is gewoon triest.”

Maandelijks 15,33 euro boven op het internetabonnement betalen of in één keer 1900 euro aftikken om de vastrechtvergoeding van Glasvezel Buitenaf, de partij die het glasvezelnetwerk gaat aanleggen, af te kopen. Of 500 euro extra neertellen bij een glasvezelabonnement bij Caiway.

Dat zijn de mogelijkheden die de Heenweggers hebben om glasvezel te krijgen in hun straten. En dat terwijl inwoners van de andere Westlandse kernen het gratis voor hun deur hebben gekregen. ,,Overal in de kernen wordt het voor niks neergelegd”, weet Annemarie Olree uit de Tulpstraat. ,,Zelfs in nieuwbouwwijk Dijckerwaal, iets verderop, krijgen bewoners het gratis. En wij moeten er flink voor betalen. Dat is toch te zot voor woorden?’’

Lachtertje

Volgens Olree is de gemeente Westland de kern Heenweg simpelweg vergeten toen overal in de Westlandse kernen glasvezel is aangelegd. ,,En nu worden we nu ineens bestempeld als buitengebied”, zegt ze. ,,Terwijl we gewoon bij ‘s-Gravenzande horen. Nou, ik neem het in elk geval niet.”

Jaap van Santen uit de Hyacinthstraat zegt zich waarschijnlijk wel te gaan aanmelden voor het glasvezelnetwerk. ,,Ik ben best bereid om die 500 euro te betalen, maar dit is natuurlijk een lachertje”, stelt de pensionado. ,,Kijk, als je een bedrijf hebt achter in de polder dan snap ik dat je moet betalen. Maar dit? Dit is gewoon triest.”

Quote

Heenweg is zo duur omdat wij het alleen kunnen aansluiten via het buitenge­bied

woordvoerster van Glastuinbouw Buitenaf

De frustratie van de inwoners van Heenweg heeft inmiddels ook de politiek bereikt. Oppositiepartij Westland Verstandig maakt zich al een tijdje hard voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in Heenweg en net als de Heenweggers vindt ook fractievoorzitter Peter Duijsens dat dat niet tot hoge kosten voor de bewoners mag leiden.

,,Heenweg is zo duur omdat wij het alleen kunnen aansluiten via het buitengebied”, laat een woordvoerster van Glasvezel Buitenaf weten. ,,De prijzen voor Heenweg zijn derhalve gelijk aan die van het buitengebied.”

Elke ochtend het nieuws uit Westland in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Westland